YAA TUAN HJ. AB RAHMAN THOBRONI B MOHD MANSOR KETUA HAKIM SYARIE NEGERI PERAK YANG BARU

PERAK – Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Perak mendapat Ketua Hakim Syarie yang baru dengan perlantikan YAA Tuan Hj. Ab. Rahman Thobroni bin Mohd Mansor berkuatkuasa 1 Ogos 2021. Syabas dan tahniah kepada YAA atas perlantikan ini. Semoga Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Perak terus maju dan cemerlang dalam konteks perkembangan perundangan dan kehakiman Islam di Malaysia.

YA DATUK MOHD AMRAN BIN MAT ZAIN DAPAT GELARAN DATUK

(Gambar: Kredit JKSM)

PULAU PINANG – Datuk Mohd Amran bin Mat Zain, Hakim Mahkamah Rayuan Syariah, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia hari ini dianugerahkan Darjah Setia Pangkuan Negeri (D.S.P.N) yang membawa gelaran Datuk sempena Sambutan Hari Ulang Tahun Ke-72 Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang. Ketua Hakim Syarie / Ketua Pengarah, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, YAA Dato’ Setia Dr Hj. Mohd Na’im Hj. Mokhtar dan seluruh warga Pegawai Syariah Malaysia mengucapkan tahniah atas pengurniaan Darjah Kebesaran tersebut.

FAKULTI PENGAJIAN ISLAM UMS DITUBUHKAN

(Photo: Kredit kepada Jabatan Pendaftar UMS)

KOTA KINABALU – Penubuhan Fakulti Pengajian Islam (FIS) di Universiti Malaysia Sabah (UMS) merupakan satu lagi mercu perkembangan Islam di Negeri Sabah. Berita tentang kelulusan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mengenai penubuhan entiti akademik FIS ini dapat dilihat melalui hantaran dari laman rasmi facebook Jabatan Pendaftar UMS bertarikh 27 Mei 2021. Penubuhan FIS ini berkuat kuasa pada 10 Mei 2021.

Kampus UMS sememangnya cantik dan indah. Kedudukannya menghadap Laut China Selatan yang terbentang luas dan membiru. Terdapat beberapa pulau yang berhampiran. Lokasinya cukup strategik kerana terletak di pinggir Bandaraya Kota Kinabalu. Bandaraya ini pula memiliki Lapangan Terbang Antarabangsa kedua terbesar dan tersibuk di Malaysia selepas Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Kondisi ini sesungguhnya membuka ruang dan peluang kepada warga nusantara khususnya dari Sabah, Sarawak, Semenanjung dan negara jiran seperti Brunei, Philipina, Indonesia dan Singapura untuk melanjutkan Pengajian Islam di sini.

SELAMAT DATANG KE UMS.

TAHNIAH UMS

KUBAH KOMPLEKS MAHKAMAH SYARIAH KOTA KINABALU

KOTA KINABALU – Ini adalah kubah Kompleks Mahkamah Syariah Kota Kinabalu menghadap arah Laut China Selatan. Bangunan Mahkamah Syariah yang tersergam indah bersebelahan Masjid Bandaraya ini merupakan satu lagi mercu perkembangan Islam di Sabah. Ia sekaligus bakal menjadi tarikan pelancung dari dalam dan luar negara. Kompleks Mahkamah Syariah ini dijangka siap dan beroperasi pada penghujung tahun 2021.

MAJLIS TAKLIMAT DAN PERBINCANGAN GARIS PANDUAN PERINTAH KEHADIRAN WAJIB (PKW) BAGI PESALAH JENAYAH SYARIAH

MELAKA – Baru-baru ini satu Majlis Taklimat dan Perbincangan Garis Panduan Perintah Kehadiran Wajib (PKW) Bagi Pesalah Jenayah Syariah selama 2 hari di Hotel Imperial Haritage Melaka dari 17 hingga 18 Mac 2021. Program tersebut dianjurkan oleh Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) dengan Kerjasama Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

Majlis Taklimat yang dirasmikan oleh YAA Dato’ Setia Dr Haji Mohd Na’im bin Haji Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM itu dihadiri oleh Ketua-Ketua Pendaftar, Ketua-Ketua Pendakwa Syarie, Pegawai-Pegawai Penjara, Penasihat Undang-Undang JAKIM, Pegawai dari Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-Undang, Jabatan Peguam Negara, Pegawai Kehakiman dari Mahkamah Persekutuan dan Pegawai-Pegawai Syariah.

Majlis tersebut diisi dengan tiga slot. Pada hari pertama, sesi taklimat dan soal jawab disampaikan oleh Tuan PKK Mohd Andri bin Md Ridzuan, Ketua Seksyen Komuniti, Bahagian Parol dan Komuniti, Jabatan Penjara Malaysia. Slot kedua pula disampaikan oleh Tuan Mohd Izwan bin Mohamad Noh dari Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan yang juga merupakan seorang Majistret di Melaka. Beliau merupakan antara Majistret yang banyak mengeluarkan PKW kepada pesalah-pesalah jenayah di Mahkamah Awam. Pelbagai pengalaman berguna berkaitan aplikasi PKW telah dikongsikan kepada para peserta. Sesi penerangan dan perbincangan Garis Panduan Perintah Kehadiran Wajib (PKW) bagi Pesalah Syariah disampaikan oleh Tuan Haji Nassir bin Abdul Aziz, Ketua Pendaftar JKSM dalam slot terakhir.

Deraf Garis Panduan PKW yang disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Pembinaan Garis Panduan PKW JKSM dibentangkan itu akan dijangka akan dimuktamadkan dalam Persidangan Ketua-Ketua Hakim Syarie Seluruh Malaysia pada bulan April 2021 nanti. Majlis menandatangan MOU akan turut diadakan pada tarikh yang sama melibatkan Ketua Hakim Syarie JKSM, Ketua Hakim Syarie Negeri-Negeri, Jabatan Penjara Malaysia dan agensi yang berkaitan. Bagi memastikan perlaksanaannya berjalan sempurna, sesi penerangan dan latihan melibatkan Hakim-Hakim Syarie, Pendakwa Syarie dan Pendaftar-Pendaftar Mahkamah Syariah di seluruh Malaysia akan diadakan selepas dokumen tersebut dimuktamadkan.

Dengan adanya Garis Panduan tersebut , Mahkamah Syariah akan dapat membuat hukuman alternatif kepada pesalah jenayah syariah sesuai dengan bentuk kesalahan yang dilakukan. Pada ketika ini, hanya terdapat tiga bentuk hukuman yang dilaksanakan di Mahkamah Syariah iaitu pemenjaraan tidak melebihi 3 tahun, denda tidak melebihi RM5000.00 dan sebatan tidak melebihi 6 kali.

DATUK NOR ASIAH MOHD YUSOF DILANTIK SEBAGAI PEGUAM BESAR NEGERI SABAH

KOTA KINABALU – Negeri Sabah mendapat Peguam Besar yang baru dengan perlantikan Datuk Nor Asiah binti Mohd Yusof, 50, bagi jawatan tersebut. Beliau yang sebelum ini menjawat sebagai Timbalan Peguam Besar Negeri Sabah sejak 2018 menerima watikah perlantikan dari Ketua Menteri Sabah, Datuk Haji Hajiji bin Mohd Noor pada 28 Disember 2020. Majlis yang diadakan di Pejabat Ketua Menteri Sabah itu turut dihadiri oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah, Datuk Hj Safar Untung. Datuk Nor Asiah merupakan wanita keempat yang dilantik ke jawatan penting ini sejak kemerdekaan Sabah pada tahun 1963.

Datuk Asiah yang dilahirkan di Keningau mendapat Sarjana Muda Undang-Undang (LL.B) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pada tahun 1993. Perlantikan ini dilihat sebagai satu pengiktirafan kerajaan dan masyarakat terhadap peranan wanita dalam bidang perundangan dan juga pentadbiran negeri.

PERUTUSAN AKHIR TAHUN 2020 KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE JKSM

(Foto: Kredit JKSM)

Berikut adalah Perutusan Akhir Tahun 2020 oleh Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), Yang Amat Arif, Dato’ Setia Dr. Hj. Mohd Na’im bin Hj. Mokhtar.

PERUTUSAN AKHIR TAHUN 2020 KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARI’E, YAA DATO’ SETIA DR. HJ. MOHD. NA’IM BIN HJ. MOKHTAR

Hakim-hakim Mahkamah Rayuan,   

YA Tuan dan YA Dato’-Dato’, 

YAA Dato’ Sri/Datuk/Dato’/Tuan, Ketua Hakim Syari’e Jabatan Kehakiman Syariah Negeri (JKSN)/Mahkamah Syariah Negeri (MSN),   

Ketua Pendaftar,  

Pengarah Kanan (Kehakiman),  

Pengarah Kanan (Pengurusan),  

Pengarah Bahagian/Ketua Unit,  

Tuan/Puan pegawai syariah dan kakitangan JKSM/JKSN/MSN, JBG dan JAPENS yang dirahmati Allah sekalian, 

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

AMALAN KEBAIKAN & GANJARAN DARIPADA ALLAH SWT

2.  Sayugia saya ingin memetik sepotong ayat al-Quran dan sabdaan Rasulullah SAW sebagai peneraju intipati keseluruhan ucapan pada hari ini. Allah SWT menerusi ayat 97, surah al-Nahl berfirman:

مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً ۖ وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“Barangsiapa yang mengerjakan amal saleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, maka sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan”.

3. Seterusnya, Rasulullah SAW menerusi hadith yang diriwayatkan oleh Ahmad dan al-Tirmidzi pula bersabda:

Dari Abdul Rahman bin Abu Bakrah, dari bapanya, bahawa seorang laki-laki berkata, “Wahai Rasûlullâh, siapakah manusia yang terbaik?” Beliau menjawab, “Orang yang panjang umurnya dan baik amalnya”. Dia bertanya lagi, “Lalu siapakah orang yang terburuk?” Beliau menjawab, “Orang yang berumur panjang dan buruk amalnya”.

4.  Secara ringkasnya setiap amalan yang dilakukan oleh anak Adam akan direflekskan samada menerusi ganjaran atau balasan yang diterima daripada Allah SWT. Sehubungan itu, sebagai manusia yang beriman dan memahami al-Quran, maka peluang kehidupan di dunia ini yang diberikan oleh Allah SWT perlulah dimanfaatkan dengan sebaiknya dengan melakukan tindakan-tindakan yang bermanfaat kepada masyarakat, institusi dan agama, terutamanya apabila sebahagian besar kehidupan seharian digunakan dalam urusan berkerjaya.

Tuan/Puan yang dirahmati Allah SWT sekalian,

PANDEMIK COVID-19 & ANJAKAN SISTEM PENYAMPAIAN PERKHIDMATAN

5.  Tahun 2020 merupakan tahun yang bersejarah dan penuh cabaran apabila pandemik Covid-19 mencengkam seluruh kehidupan manusia. Sehingga kini terdapat lebih 82 juta kes yang dijangkiti wabak tersebut dengan hampir 1.8 juta kematian dicatatkan di seluruh dunia.

6.  Pandemik ini bukan hanya mengajar warga dunia untuk menghargai nikmat nyawa dan kepatuhan kepada undang-undang yang ditetapkan oleh pihak berkuasa, namun dalam masa yang sama ia memberi nilai terhadap cara kita memandang erti kekeluargaan dan kebebasan.

7.  Seiring dengan situasi yang mencengkam tersebut, maka sistem penyampaian perkhidmatan di JKSM juga melalui fasa penyesuaian dan anjakan. Jika 2 bulan pertama tahun 2020 menyaksikan JKSM bertindak agresif dengan mengadakan pelbagai program seperti Diskusi Tokoh Antarabangsa: Prof. Sheikh Dr. Ahmad Al-Raysuni “Maqasid Al-Syar’iyyah Fi Al Qadha”, Wacana Ketua Pengarah dan siri latihan kepada para pegawai secara fizikal di JKSM, namun bermula Mac 2020, fasa penyesuaian dan asimilasi perkhidmatan perlu diselarikan dengan serangan pandemik tersebut.

8.  Alhamdulillah seusai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kali pertama yang berakhir pada 9 Jun 2020, JKSM mula mengorak langkah dengan lebih berani, namun penuh berhati-hati dengan mengatur strategi mapan bagi memastikan hak masyarakat untuk menikmati keadilan dan usaha untuk merancakkan pengoperasian JKSM dapat dilakukan dengan lebih optimum.

9.  Antara langkah asimilasi yang dilakukan adalah menerusi siri latihan dan peningkatan kompetensi pegawai, mesyuarat serta pengendalian kes yang dilaksanakan secara atas talian menerusi sistem webex ataupun skype yang dilanggan secara tahunan. Hasilnya, seiring dengan _Fourth Industry Revolution_ (IR 4.0), JKSM tersenarai di antara 5 agensi terbaik di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang mengaplikasikan penggunaaan skype for business dalam pengendalian pengoperasian jabatan.

10. Kemuncaknya Persidangan Kehakiman dan Perundangan Syariah Nusantara (PKPSN) bertemakan ‘Aplikasi Maqasid al-Syariyyah: Ke Arah Pembudayaan Norma Baharu dalam Sistem Kehakiman dan Perundangan Syariah’ telah diadakan pada 28 hingga 30 September 2020 dengan penggabungan mod fizikal dan maya (cisco webex).  

11. PKPSN yang berjaya diuruskan dengan gilang-gemilang ini telah mendapat perhatian istimewa daripada Perdana Menteri Malaysia ke-8 iaitu YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, YB Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Ketua-ketua Hakim Syarie Nusantara dan dhif-dhif kehormat.

12. Sayugia untuk ke sekian kalinya saya merakamkan sekalung penghargaan dan jutaan terima kasih di atas komitmen pihak penganjur dan barisan urusetia PKPSN yang bertungkus lumus dalam memastikan keberhasilan Persidangan ini. Sesungguhnya iltizam dan komitmen yang dizahirkan tersebut telah melonjakkan keyakinan saya terhadap kredibiliti dan kewibawaan pegawai syariah yang saya kasihi sekalian.   

Tuan/Puan yang dirahmati Allah SWT sekalian,

KESATUAN TINDAKAN JKSN/MSN NEGERI DI SELURUH MALAYSIA

13. Saya bersyukur kerana pada tahun 2020 ini menyaksikan kesatuan fikiran dan tindakan di kalangan JKSN/MSN di seluruh Malaysia menjadi semakin utuh dan kukuh.

14. Bermula dengan penyediaan prosedur operasi standard (SOP) bagi pengendalian kes di Mahkamah Syariah di seluruh Malaysia sepanjang pandemik covid-19, diikuti dengan pembinaan Arahan Amalan bagi tahun 2020, SOP penentuan status agama, pelaksanaan Arahan Amalan di Mahkamah Syariah serta sokongan yang diberikan kepada pegawai persekutuan yang ditempatkan di JKSN/MSN, maka dapat disimpulkan bahawa prestasi kerjasama dan penyelarasan  di peringkat negeri berada pada tahap yang membanggakan.

15. Seterusnya saya mengharapkan agar kerjasama utuh tersebut dapat dikekalkan dan terus digembleng terutamanya apabila melibatkan penyelarasan SOP pelaksanaan hukuman sebatan bagi pesalah jenayah syariah di luar penjara serta penyerapan Kaedah-kaedah Sulh 2020 yang telah diluluskan menerusi mesyuarat Ketua-Ketua Hakim Syarie pada 4 Oktober 2020. Begitu juga inisiatif JKSM dalam mewujudkan Jadual Pelupusan Rekod Urusan Fungsian JKSM dengan kerjasama Jabatan Arkib Negara diharapkan dapat menjadi panduan kepada JKSN/MSN dalam menjalankan proses pelupusan rekod di jabatan masing-masing.

Tuan/Puan yang dirahmati Allah SWT sekalian,

USAHA PEMERKASAAN SISTEM KEHAKIMAN ISLAM DI MALAYSIA

16. Umum mengetahui bahawa JKSM yang ditubuhkan pada November 1998 mempunyai misi utuh bagi mengendalikan kes-kes rayuan syariah di Malaysia, di samping menyelaras pentadbiran Mahkamah Syariah di seluruh negara.    

17. Sehubungan itu, bagi merealiasasikan visi tersebut, maka bermula 1 April 2019 iaitu semenjak ditaklifkan sebagai Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syari’e JKSM sehingga kini, JKSM giat berusaha bagi memperkasakan sistem kehakiman Syariah di Malaysia. Antara langkah signifikan yang dilakukan adalah menerusi pembentangan kertas cadangan bagi meningkatkan status Ketua Hakim Syarie dan Hakim Syarie di Mahkamah Syariah seluruh Malaysia di dalam Mesyuarat Munaqasyah Pengurusan Hal Ehwal Islam Negeri-Negeri di bawah naungan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong (KBDYMM SPB YDPA) kali ke-3 yang berlangsung pada 6 Februari 2020.

18. Sayugia saya berkongsi cadangan yang dibentangkan bagi pemerkasaan institusi kehakiman syariah sebagaimana berikut:

18.1 Penstrukturan sistem kehakiman syariah selari dengan konsep pengasingan kuasa;

Menzahirkan konsep pengasingan kuasa dan kebebasan kehakiman dengan mewujudkan bidangkuasa kehakiman Syariah yang tersendiri dan berasingan daripada pentadbiran perundangan. 

18.2 Penggubalan Akta/Enakmen Mahkamah Syariah yang lebih komprehensif bagi memperkukuhkan kedudukan Mahkamah Syariah di seluruh Malaysia;

18.3 Penambahan Peringkat Mahkamah Rayuan Syariah;

18.4 Perluasan bidangkuasa Mahkamah Syariah melibatkan kewangan/perbankan Islam dan pusaka;

18.5 Peningkatan hukuman dalam kes jenayah;

18.6 Peningkatan Emolumen Hakim Syarie; dan

Menerusi penggubalan Akta Saraan Hakim Syarie dan penambahbaikkan sistem penggajian bagi skim pegawai Syariah.

18.7 Penyemakan Semula Susunan Keutamaan Persekutuan. Menambahbaik kedudukan susunan keutamaan Ketua Hakim Syarie dan Hakim-Hakim Syarie dalam Susunan Keutamaan Persekutuan.

19. Sesungguhnya saya percaya bagi mencapai hasrat di atas bukan hanya ditanggung oleh seorang individu per se. Namun komitmen dan kerja keras daripada Tuan Puan samada selaku Hakim Mahkamah Rayuan Syariah, Ketua Hakim Syari’e, Ketua Pendaftar, pegawai dan kakitangan di JKSM/JKSN/MSN/JBG mahupun JAPENS amat diperlukan.

20. Sayugia saya amat bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana sepanjang usaha tersebut dijalankan, saya dapat melihat dan merasai kerjasama, dokongan dan komitmen yang sangat baik dari segenap lapisan pegawai dan kakitangan di JKSM/JKSN/MSN/JBG/JAPEN, sekaligus memudahkan proses kesinambungan  usaha pemerkasaan misi dan visi jabatan.

Tuan/Puan yang dirahmati Allah SWT sekalian,

PEMERKAYAAN INOVASI & SINERGI KERJASAMA

21.  Sayugia saya mengingatkan bahawa JKSM bukan hanya bergerak secara vertical, malah dalam masa yang sama perlu menekankan aspek penyampaian secara horizontal. Dalam lain perkataan, JKSM tidak hanya berfungsi menerusi arahan-arahan daripada pihak pengurusan tertinggi atau berperanan secara in silo, malah dalam kebanyakan keadaan JKSM juga perlu bergerak kreatif secara mencapah dengan mengadakan jalinan kerjasama bersama jabatan atau agensi lainnya bagi memastikan sistem penyampaian perkhidmatan dapat dilaksanakan dengan lebih efisyen dan ekonomi.  

22. Sebagai contoh, program Online Legal Clinic yang dijalankan menerusi  kerjasama di antara JKSM dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) serta Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) bukan hanya dapat menyebarluaskan ilmu perundangan dan kehakiman dengan lebih bersasar, namun diharapkan dengan penyebaran ilmu tersebut ianya akan dapat memudahkan proses di Mahkamah Syariah apabila pihak-pihak yang terlibat merupakan individu yang celik undang-undang dan maklum mengenai hak serta prosiding di Mahkamah.

Tidak dinafikan bahawa walaupun program ini julung kali diadakan, namun ia mendapat sambutan yang baik dengan catitan rekod melebihi 27,000 tontonan,  sekaligus ianya dapat memberikan imej positif kepada JKSM.

23. Begitu juga halnya dengan langkah pemerkayaan inovasi yang dilakukan di JKSN/MSN dalam usaha untuk memastikan kelancaran perkhidmatan kepada masyarakat. Langkah inovasi seperti e-Siap di JKSN Pulau Pinang, i-Tray dan i-Post di JKSN Terengganu, MySolve di JKSN Perak, Fast Track di JAKESS, SIKET di MSWP amatlah digalakkan.

Diharapkan inovasi yang bermanfaat tersebut dapat terus digembleng dan disebar luas pengaplikasiannya bersama JKSN/MSN di seluruh Malaysia.  

24. Sesungguhnya, pembentukan pola berfikir yang dinamik serta sensitif terhadap keperluan masyarakat amat perlu ditekankan agar sifat murunah dan evergreen perundangan syariah dapat terus ditonjolkan.

Tuan/Puan yang dirahmati Allah SWT sekalian,

JKSM: TANGGUNGJAWAB BERSAMA

25. Sebagai akhirnya, saya menyeru kepada Tuan Puan sekalian untuk bersama-sama bergerak seiringan, melangkah maju dan berlari dengan tersusun dalam menghadapi cabaran mendatang.

Sesungguhnya kebertanggungjawaban terhadap institusi kehakiman syariah ini bukanlah terletak di atas bahu saya seorang, namun ia perlu dipikul secara kolektif oleh kita semua yang telah dipilih oleh Allah SWT untuk membangunkan jabatan ini.

Kerana itu, berhati-hatilah dengan setiap perbuatan yang diambil kerana setiap gerak dan zarah yang bertiup daripada perbuatan kita akan dihitung oleh Allah SWT di akhirat kelak.

26. Sayugia saya menasihatkan diri sendiri dan Tuan Puan agar terus menjaga SOP bagi mengelakkan penyebaran pandemik covid-19.

Bagi yang pulang ke kampung halaman pula, pesanan saya agar Tuan Puan berhati-hati di jalan raya dan jagalah diri serta ahli keluarga tercinta. Saya doakan semoga Tuan Puan berada dalam perlindungan dan kerahmatan Allah SWT sentiasa.

SEMOGA TAHUN 2021 MEMBAWA SERIBU KEBERKATAN!

Sekian, Wabillahi taufiq wa al-hidayah.

Wassalamu’alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh.

31 DISEMBER 2020

YAA TUAN ALIDIN @ AHMAD DIN OKK OTHMAN KETUA HAKIM SYARIE SABAH YANG BARU

KOTA KINABALU – Yang Amat Arif Tuan Alidin @ Ahmad Din bin OKK Othman, 57, telah dilantik sebagai Ketua Hakim Syarie Negeri Sabah yang baru. Perlantikan ini adalah bagi mengisi kekosongan jawatan tersebut apabila penyandang terdahulu, Yang Arif Datuk Jasri @ Nasip bin Matjakir dilantik sebagai Hakim Mahkamah Rayuan Syariah, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia awal tahun 2019.

Majlis penyerahan watikah Ketua Hakim Syarie Negeri Sabah disempurnakan oleh Tuan Yang Terutama, Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Datuk Seri Panglima (Dr.) Haji Juhar bin Datuk Haji Mahiruddin di Istana Negeri pada 16 Mac 2020. Turut menyaksikan majlis tersebut adalah Menteri Undang-Undang dan Hal Ehawal Anak Negeri, Datuk Haji Aidi Mokhtar, Yang Dipertua Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS), Datuk Seri Panglima Dr Hasbullah bin Haji Mohd Taha dan beberapa pegawai kanan dari Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Sabah. Watikah perlantikan tersebut berkuat kuasa mulai 11 November 2019.

Yang Amat Arif Tuan Alidin @ Ahmad Din bin OKK Othman yang dilahirkan di Kota Marudu, Sabah mendapat kelulusan Ijazah Sarjana Muda Syariah dari Universiti Malaya pada 1987. Beliau seterusnya mendapat Diploma Lanjutan Undang-Undang Pentadbiran dan Kehakiman Islam (DAIJ) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pada tahun 1990. Selain itu, beliau juga memperolehi Sijil Perbandingan Agama dari Muslim College, London pada tahun 1993. Dalam bidang kehakiman Islam, beliau mempunyai pengalaman luas dalam bidang kehakiman Syariah di Negeri Sabah selama lebih kurang 30 tahun sebagai Kadi bahagian, Hakim Mahkamah Tinggi Syariah dan juga Ketua Pendaftar Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Sabah.

KE ARAH PENGGUBALAN RANG UNDANG-UNDANG HARTA PUSAKA

IMG_20191118_140643.jpg

PUTRAJAYA –  Keperluan mewujudkan satu undang-undang khusus bagi pengurusan harta pusaka orang-orang Islam di Malaysia adalah antara perkara yang dibincangkan dalam Mesyuarat Komuniti Syariah yang dianjurkan oleh Jabatan Peguam Negara pada 18 November 2019. Mesyuarat tersebut tersebut menghimpunkan komuniti syariah dari seluruh negara dari pelbagai agensi termasuk Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang terlibat dalam perundangan Islam.

Ucapan alu-aluan telah disampaikan oleh YM Datuk Peguam Cara Negara. Taklimat mengenai cadangan penggubalan Rang Undang-Undang Faraid (Wilayah-Wilayah Persekutuan) telah disampaikan oleh Ketua Bahagian Syariah dan Pengharmonian Undang-Undang, Dr Arik Sanusi.

Sesi mesyuarat diteruskan dengan sesi perbincangan di bawah tajuk “Pentadbiran Harta Pusaka Orang-Orang Islam di Malaysia: Isu-Isu dan Langkah Ke Hadapan (Way Forward)”. Antara ahli penal yang terlibat adalah Tuan baharuddin bin Aziz, Ketua Penolong Pengarah 1, Bahagian Pembahagian Pusaka, Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian Persekutuan, Prof. Dr. Farid Sufian bin Shuaib, Dekan Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, YAA Dato’ Dr. Haji Mohd Na’im bin Haji Mokhtar, Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, Dato’ Shamsuriah binti Sulaiman, Peguambela dan Peguamcara dan Tuan Mohd Razi bin Mohamad Yunus, Pemangku Ketua Bahagian Perundangan Kumpulan Amanah Raya Berhad.

Sesi perbincangan dan soal jawap yang berkisar kepada isu-isu pentadbiran harta pusaka orang-orang Islam di Malaysia berlangsung sehingga jam 4.30 petang. Amalan pentadbiran dan pembahagian harta pusaka di Mahkamah Syariah Negeri Sabah adalah antara perkara yang menjadi tumpuan dalam mesyuarat tersebut. Antara tokoh perundangan yang hadir adalah Tan Sri Sheikh Ghazali bin Abdul Rahman, Penasihat Syariah kepada Jabatan Peguam Negara. Turut hadir adalah Ketua Hakim Syarie beberapa negeri, Pengerusi Majlis Agama Islam Negeri, Penasihat Undang-Undang Negeri, Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia, pegawai-pegawai kanan agensi Persekutuan dan Negeri dan wakil-wakil dari pelbagai NGO.

Forum ini dilihat sebagai salah satu wadah kepada umat Islam di negara ini untuk mencari solusi kepada pelbagai isu dan permasalahan berhubung pengurusan dan pentadbiran harta pusaka orang Islam di negara ini.

IMG_20191118_141841.jpg

3 TERAS NEGARA RAHMAH

 

FB_IMG_1562655832635.jpg

Tiga teras utama dijadikan dijadikan sebagai asas kepada gagasan besar pentadbiran Islam dalam era Malaysia baharu adalah Rahmatan Lil ‘Alamin, Maqasid Syariah dan  Model Malaysia.

Menurut YB Dr Mujahid Yusof Rawa, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama) dalam laman facebook beliau, falsafah dan matlamat pentadbiran kerajaan hari ini adalah berdasarkan lunas-lunas Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara. Tiga (3) teras utama telah diletakkan sebagai asas kepada gagasan besar pentadbiran Islam dalam era Malaysia baharu adalah Rahmatan Lil ‘Alamin (sebagai manifestasi kepada ajaran Islam yang sebenar), Maqasid Syariah (sebagai asas atau guiding principles) dan Model Malaysia (sebagai kerangka atau produk tadbir urus pelbagai bidang) yang bersifat inklusif dan progresif dan boleh diterima oleh seluruh rakyat Malaysia pelbagai agama dan bangsa.

Dalam konteks Rahmatan Lil ‘Alamin, aspek yang menjadi fokus adalah insaniah, nilai peradaban, keadilan dan kepelbagaian. Dalam konteks Maqasid Syariah pula, aspek yang ditumpukan adalah dharuriyah, hajiyah, tahsiniyah, lima (5) prinsip (kulliyah al-khams), maslahah dan mafsadah dan siyasah syar’iyyah. Bagi Model Malaysia pula, perkara yang menjadi fokus adalah tadbir urus, perundangan dan hukum, ekonomi dan kewangan Islam, sosio dan budaya dan pendidikan.

Bagi warga perundangan Islam, tiga teras tersebut dilihat peluang terbaik bagi menyerlahkan keindahan dan kesyumulan undang-undang Islam di negara ini. Menurut Yang Amat Arif Dato’ Dr. Hj. Mohd Na’im bin Hj. Mokhtar, Ketua Pengarah yang juga merupakan Ketua Hakim Syarie,  Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), pewujudan Mahkamah Khas Hadanah dan Nafkah di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang dijangka akan beroperasi menjelang bulan Ogos 2019 adalah selari dengan tiga teras yang dibawa oleh Datuk Seri Dr. Mujahid bin Yusof Rawa, Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Menurutnya lagi, tiga teras tersebut menitikberatkan kepentingan ummah terutama kebajikan wanita dan kanak-kanak.

Beliau menyatakan demikian ketika ditanya dalam sesi temubual oleh wartawan dari Straits Times Singapore di Pejabatnya di Kompleks Islam Putrajaya pada 8 Julai 2019. (Sumber dari Unit Komunikasi korporat JKSM dalam Laman Facebook Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia – JKSM pada 8 Julai 2019)

 

PERUTUSAN KETUA HAKIM SYARIE JKSM

Berikut adalah perutusan daripada Ketua Pengarah merangkap Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), Yang Amat Arif Dato’ Dr. Hj Mohd Na’im bin Mokhtar pada 27 Mac 2019. Beliau memulakan tugas secara rasmi sebagai Ketua Pengarah/Ketua Hakim Syarie JKSM berkuatkuasa 1 April 2019.

 

PERUTUSAN

KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARI’E

YAA DATO’ DR. HJ. MOHD. NA’IM BIN HJ MOKHTAR

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Segala puji dan syukur ke hadrat Allah SWT, Tuhan sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan mulia yang dikasihi, Nabi Muhamad SAW, ahli keluarga dan para sahabat Baginda sekalian. Allah SWT di dalam surah al-Zumar: ayat 38 berfirman:

Dan demi sesungguhnya! Jika engkau (wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: “Siapakah yang mencipta langit dan bumi?” Sudah tentu mereka akan menjawab: “Allah”. Katakanlah (kepada mereka): “Kalau demikian, bagaimana fikiran kamu tentang yang kamu sembah yang lain dari Allah itu? Jika Allah hendak menimpakan daku dengan sesuatu bahaya, dapatkah mereka mengelakkan atau menghapuskan bahayaNya itu; atau jika Allah hendak memberi rahmat kepadaku, dapatkah mereka menahan rahmatNya itu?” Katakanlah lagi: “Cukuplah bagiku: Allah (yang menolong dan memeliharaku); kepadaNyalah hendaknya berserah orang-orang yang mahu berserah diri”.

 

YAA Dato’, YA Dato’, Para Hakim, Tuan/Puan pegawai syariah dan warga JKSM yang dirahmati Allah sekalian,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran dan infiniti pengharapan kepada Allah SWT agar perlantikan saya selaku Ketua Pengarah JKSM dan Ketua Hakim Syarie mulai 1 April 2019 ini sentiasa dibimbing Illahi dan disinari dengan hikmah.

2. Saya juga ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada YAB Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), YB Datuk Seri Dr. Mujahid bin Yusof di atas kepercayaan dan keyakinan mereka terhadap saya untuk mengemudi JKSM. Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua pegawai syariah seluruh negara dan kakitangan JKSM yang telah memberikan ucapan tahniah  melalui pelbagai medium. Jazakumullahukhayran kathiran.

3. Sesungguhnya jawatan ini merupakan amanah yang berat, tanggungjawab yang besar (taklif) dan bukanlah hanya merupakan suatu keistimewaan (tasyrif). Amanah ini juga bukan hanya merupakan satu bentuk kesinambungan misi dan visi untuk terus memacu JKSM, namun yang paling utama adalah untuk menjelmakannya sebagai sebuah institusi yang dihormati dan menurut syariat. Yang pasti, matlamat tersebut hanya akan tercapai dengan kesatuan, kerjasama dan penggemblengan tenaga, pemikiran, buah fikiran, idea serta keseiringan tindakan daripada semua pegawai dan kakitangan JKSM untuk menjenama, memaju dan memperkasakan institusi kehakiman syariah yang kita sayangi ini.

 

Tuan/Puan,

FASA PENGUKUHAN & PEMERKASAAN

4. Walaupun usia JKSM baru mencecah 20 tahun, namun sistem perundangan dan kehakiman syariah di Malaysia mempunyai sejarah yang panjang. Pernah berada pada zaman kegemilangannya pada kurun ke 15-18 Masihi, dan harapannya juga agar kini institusi kehakiman syariah bukan hanya dapat diperkasakan, namun turut menjadi model keadilan kepada masyarakat bukan Islam khususnya, dan di peringkat global, amnya.

5. Jika sepanjang 20 tahun kewujudan JKSM menyaksikan berlaku pelbagai perubahan positif dari aspek fizikal seperti bangunan mahkamah, kemudahan pejabat serta pengimejan mahkamah syariah, maka pada hari ini saya menyeru kepada para pegawai dan kakitangan JKSM untuk bersama-sama melakukan satu lagi perubahan paradigma di dalam minda dan diri masing-masing kerana kita kini berada di fasa pengukuhan dan pemerkasaan.

 

KESATUAN FIKIRAN, LEDAKAN PENGETAHUAN & KEMAHIRAN

6. Untuk melaksanakan anjakan tersebut, kesatuan fikiran, kemahiran dan kepakaran hendaklah sentiasa dioptimumkan agar penyampaian yang berkesan dapat disalurkan, kualiti perkhidmatan terbaik dapat dizahirkan, seterusnya keadilan dapat dirasai dan dinikmati oleh masyarakat secara keseluruhan.

7. Pegawai syariah juga perlu keluar dari kepompong lama dan zon selesa, perlu lebih berdaya saing, lebih sensitif terhadap keperluan masyarakat dan perubahan semasa, namun dalam masa yang sama memegang erat syari’ah Islamiyyah.

8. Selari dengan perkembangan taraf pendidikan masyarakat dan kelajuan teknologi maklumat, saya menyeru agar setiap pegawai JKSM juga tidak ketinggalan untuk menyuburkan budaya cintakan ilmu pengetahuan dan meledakkan maklumat tersebut kepada masyarakat melalui pelbagai mekanisme. Ia bukan hanya sekadar di bibir, tetapi perlu juga diterjemahkan dalam bentuk amalan.

9. Perubahan ini juga signifikan bagi menyahut tiga (3) wawasan utama yang digariskan oleh YB Menteri di JPM iaitu konsep Rahmatan lil ‘Alamin, Maqasid Syar’iyyah dan Feqh Setempat. Begitu juga dalam usaha untuk merealisasikan matlamat hala tuju strategik pentadbiran agama di Malaysia yang telah menggariskan perundangan dan kehakiman sebagai kluster pertama daripada keseluruhan tujuh kluster dalam teras strategik tersebut. Kluster Pertama tersebut sepertimana yang disampaikan oleh YB Menteri di JPM pada 7 Januari 2019 memperuntukkan sebagaimana berikut:

“Memperkasakan Perundangan dan Kehakiman Syariah melalui reformasi berterusan pentadbiran kehakiman, penggubalan undang-undang dan peningkatan profesionalisme hakim-hakim syari’e”

 

Tuan/Puan,

ILTIZAM & KAIZEN

10. Saya juga berharap agar peluang yang Allah SWT kurniakan kepada kita semua selaku penjawat awam yang memegang panji kehakiman syariah dapat direfleksikan dengan sebaiknya, menjadi qudwah hasanah. Berkhidmat dengan penuh dedikasi, konsisten, cintakan pekerjaan dan menjaga maruah jabatan.

11. Konsep ‘iltizam’ (asal Bahasa Arab yang bermaksud bersungguh-sungguh) dan ‘kaizen’ (asal Bahasa Jepun yang bermaksud penyempurnaan dan peningkatan prestasi sepanjang masa) perlu diterapkan, terutamanya apabila ekspektasi masyarakat terhadap mahkamah syariah semakin meningkat. Apatah lagi apabila pekerjaan kita juga merupakan suatu ibadah. Pastinya setiap ibadah menuntut pelakunya untuk melakukan yang terbaik!

 

SIFAT MAHMUDAH

12. Dalam keghairahan meningkatkan mutu perkhidmatan dan memperkasakan institusi kehakiman syariah, saya menyeru agar nilai-nilai positif, mahmudah dan murni dapat terus dibudayakan. Perubahan sikap atau attitude tersebut perlu dimulakan dengan segera dan pantas.

13. Begitu juga dengan sifat mazmumah, budaya negatif seperti ‘tin kosong’ yang hanya bising tetapi tiada tindakan, ‘belon’ yang hanya cantik di luar tetapi kosong di dalam-wajib ditinggalkan. Begitu juga dengan perihal mengaib dan memfitnah dengan tujuan semata-mata untuk mencapai maksud kepentingan peribadi-juga perlu disingkir tanpa pengecualian. Sepatutnya tiada tempat bagi sifat-sifat tersebut bersarang dan melubuk di dalam hati, kerana jika dibiarkan, ia akan melambatkan, merencat, membantut sekaligus memusnahkan harapan dan cita-cita murni untuk memperkasa sistem kehakiman syariah yang disayangi ini.

14. Insya Allah dengan nilai-nilai positif, kesatuan dan persaudaraan yang kukuh yang dijalin oleh pegawai syariah dan warga JKSM keseluruhannya, saya percaya kita akan dapat mengalahkan kuasa jahat (evil force) dan nilai-nilai negatif yang wujud di kalangan kita dan juga di luar sana.

 

Tuan/Puan,

KETERBUKAAN DAN KEBAJIKAN

15. Perlu diberi perhatian bahawa saya meraikan sebarang idea, cadangan dan buah fikiran daripada Tuan/Puan sekalian. Pintu saya sentiasa terbuka untuk mendengar pemikiran bernas tersebut. Suarakanlah dengan sebaiknya dan janganlah biarkan idea tersebut terbantut, layu, dan dilupakan kerana setiap individu bertanggungjawab untuk bersama-sama memperkasakan Jabatan ini.

16. Begitu juga dari aspek kebajikan pegawai dan kakitangan. Kendatipun masing-masing dihambat dengan misi dan visi Jabatan, namun aspek kemanusiaan tidak akan sama sekali dikesampingkan. Insya Allah…

17. Akhirnya, saya menyeru dengan serendah-rendah hati, namun dengan setinggi-tinggi pengharapan agar pegawai dan kakitangan JKSM bersatu hati, menguatkan ikatan ukhuwwah fillah, berdiri di dalam satu saff, bekerja secara berpasukan dalam persekitaran kondusif, menggandakan ilmu pengetahuan serta kepakaran, inovatif dalam penyampaian perkhidmatan seterusnya bersama-sama melangkah maju demi memperkukuh dan memperkasakan institusi kehakiman syariah yang dikasihi ini.

SYARIAH ASAS KEADILAN!

Sekian,

Wabillahi taufiq wa al-hidayah.

Wassalamu’alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh.

(Ucapan dipetik dari laman sesawang facebook Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia bertarikh 27 Mac 2019 di  alamat berikut:

(https://www.facebook.com/234147646954184/posts/794700074232269/)

KETUA HAKIM SYARIE BARU JKSM

853237028_360505.jpg

(Gambar dipetik dari laman sesawang facebook JKSM)

PUTRAJAYA – Jabatan Kehakimah Syariah Malaysia (JKSM) mendapat Pengarah baru sekaligus merangkap sebagai Ketua Hakim Syarie apabila Yang Amat Arif Dato’ Dr. Hj Mohd Na’im bin Hj Mokhtar dilantik bagi menduduki jawatan tersebut berkuatkuasa 1 April 2019. Majlis ringkas pemakluman perlantikan tersebut telah disempurnakan di Putrajaya oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa pada 26 Mac 2019 bersamaan 19 Jamadilakhir 1440H. Perlantikan bagi jawatan tersebut berlaku apabila mantan Ketua Pengarah yang juga merangkap Ketua Ketua Hakim Syarie JKSM Datuk Haji Mukhyuddin bin Ibrahim tamat perkhidmatan pada pertengahan bulan Mac 2019.

Berikut adalah biodata mengenai Yang Amat Arif Dato’ Dr. Hj Mohd Na’im bin Hj Mohktar yang dipetik dari laman sesawang facebook Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) pada 26 Mac 2019.

(https://www.facebook.com/234147646954184/posts/794338014268475/)

 

BIOGRAFI YAA. PROF. ADJUNG DATO’ DR. HJ. MOHD NA’IM BIN MOKHTAR, KETUA PENGARAH/KETUA HAKIM SYARIE JKSM

Yang Amat Arif Prof. Adjung Dato’ Dr. Hj Mohd Na’im bin Mokhtar dilahirkan pada 25 November 1967, berumur 52 tahun dan merupakan anak jati Kg Baru Kuala Lumpur, telah berkahwin dengan Datin Hajah Nik Roslini Binti Hj. Raja Ismail dan dikurniakan tiga orang cahayamata. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LLB) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Sarjana Undang-Undang (LLM) dari University of London, United Kingdom, Diploma dalam Undang-Undang Syariah dan Amalan (DSLP) dari UIAM, Diploma dalam Pentadbiran dan Kehakiman Islam (DAIJ) dari UIAM dan Doktor Falsafah (Ph.D) Syariah dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Pada tahun 2015, YAA Prof Adjung Dato’ Dr. telah dianugerahkan Darjah Kebesaran Dato Paduka Mahkota Selangor (DPMS) oleh DYMM Sultan Selangor yang membawa gelaran Dato dan beliau turut dianugerahkan Darjah Bentara Setia Mahkota (BSK) oleh DYMM Sultan Muhammad V pada tahun 2010 , Ahli Mangku Negara (AMN) oleh YDPA ke-13.

YAA Prof Adjung Dato’ Dr. dilantik sebagai Hakim Mahkamah Rayuan Syariah Malaysia pada 1 Julai 2017, beliau pernah menyandang jawatan Ketua Hakim Syarie di Jabatan Kehakiman Syariah Selangor, menyandang jawatan sebagai Pengarah Bahagian Sokongan Keluarga di Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, Pendakwa Syarie Kanan di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Hakim Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan.

YAA Prof Adjung Dato’ Dr. telah dilantik sebagai Malaysian Cheavening Visiting Fellow Oxford University, United Kingdom bagi tahun 2008/2009 dan Visiting Fellow di Harvard Law School, Harvard University, Amerika Syarikat bagi tahun 2012/2013. YAA Prof Adjung Dato’ Dr. telah menerima lantikan sebagai Prof. Adjung darpada Universiti Teknologi Mara (UiTM) berkuatkuasa bagi sesi 2016 hingga sesi 2018 , Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) berkuatkuasa bagi sesi 2018 hingga sesi 2019 dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) berkuatkuasa bagi sesi 2018 sehingga sekarang.

YAA Prof Adjung Dato’ Dr. kini menerima lantikan di dalam pelbagai ahli jawatankuasa antaranya ialah Ahli Jawatankuasa Teknikal Undang-Undang Syarak Sivil 2019 sehingga sekarang, Pakar Penasihat Mualamat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia 2016 – 2018, Ahli Panel Majlis Perunding Islam Malaysia 2016-2018, Ahli Jawatankuasa Kajian Penambahbaikan Undang-Undang Keterangan Mahkamah Syariah Tahun 2016 – 2017, Ahli Jawatankuasa Induk Arahan Amalan Mahkamah Syariah, Pengerusi Jawatankuasa Hakam 2015-2017, Pengerusi Jawatankuasa Peguam Syarie 2015 – 2017, Pengerusi Jawatankuasa Kaedah Mahkamah Syariah 2015 – 2017, Ahli Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam Negeri Selangor, dan Ahli Jawatankuasa Falak Negeri Selangor 2015 – 2017.

Selain daripada itu YAA Prof Adjung Dato’ Dr. juga telah dilantik sebagai fasilitator kursus khas latihan Hakim-Hakim bagi negara Brunei, Maldives, Bangladesh, Bangsa Moro Filipina dan lain-lain negara, panel dan Ahli Jawatan kuasa Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), Ahli Focus Group on Enforcing Nafkah Perbadanan Produktivi Malaysia (MPC), Panel Penasihat Industri Kolej Universiti Islam Antarabangsa (KUIS).

YAA Prof Adjung Dato’ Dr. juga merupakan Pensyarah Jemputan di UKM, UIAM, IIUM, UITM, UIM, USIM dan Universiti Multimedia dari tahun 1998 sehingga sekarang. Selain itu, YAA Prof Adjung Dato Dr. juga telah menganggotai beberapa Lembaga Penasihat Syariah Bank-Bank Islam serta Syarikat Takaful seperti CIMB Islamic Bank, Salihin Trustee Bhd, Sun Life Insurance dan American and British Investment Bank (Mauritius).

YAA Prof Adjung Dato’ Dr. juga seringkali menerima jemputan sebagai pembentang kertas kerja dalam bidang pengkhususannya iaitu undang-undang dan syariah di persidangan tempatan dan antarabangsa di luar negara. YAA Dato Dr. juga sering menjadi tetamu jemputan Radio IKIM bagi program bertajuk Dari Hati Kita Berkongsi Mencari Solusi.

Demikianlah sedikit sebanyak biodata Yang Amat Arif Dato’ Dr. Hj Mohd Na’im bin Hj Mokhtar yang dapat menggambarkan bahawa beliau sememangnya orang yang berkelayakan memegang dan memikul amanah tersebut. Semoga perlantikan tersebut membawa JKSM dan dunia perundangan Islam di Malaysia ke satu tahap gemilang, cemerlang dan terbilang bukan saja di Malaysia tetapi juga di persada antarabangsa.

855002814_193978.jpg

(gambar dipetik dari laman sesawang facebook JKSM)

 

Yang di-Pertuan Agong (YDPA) ke MUIS

Buat julung kalinya Ke bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Malaysia melakukan kunjungan ke Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS) di Wisma MUIS Kota Kinabalu. Keberangkatan YDPA ke MUIS pada 8 Mac 2019 bersamaan 1 Rejab 1440H adalah bagi bertemu dengan pegawai dan kakitangan MUIS dan agensi-agensi Islam seperti Jabatan Hal Ehwal Agama Islam (JHEAINS), Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Sabah, Pejabat Kemuftian dan Perbadanan Baitulmal Negeri Sabah.

Turut menyambut ketibaan YDPA adalah YAB Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Panglima Hj Mohd Shafie Afdal, Menteri Undang-Undang dan Hal Ehwal Anak Negeri Datuk Hj Aidi Mokhtar serta beberapa anggota kabinet Negeri Sabah. YDPA seterusnya turut bersama masyarakat Islam di Kota Kinabalu menunaikan solat jumaat di Masjid Negeri Sabah.

Kunjungan YDPA tersebut amat bermakna khususnya bagi umat Islam di Sabah sesuai dengan kedudukan YDPA sebagai Ketua Agama Islam bagi Negeri Sabah. Kunjungan ke Sabah ini juga amat istimewa kerana Sabah menjadi negeri pertama dilawati Baginda selepas ditabalkan sebagai YDPA pada awal tahun 2019.

bsh

flashsgl

qrf

 

GANGGUAN ORANG KETIGA DALAM RUMAHTANGGA

IMG_20180818_163902

 

GANGGUAN ORANG KETIGA DALAM RUMAHTANGGA MENURUT UNDANG-UNDANG ISLAM DAN ADAT NEGERI SABAH

 

PENDAHULUAN

Sering kali terjadi krisis rumahtangga akibat orang ketiga sehingga membawa kepada perceraian suami dan isteri. Si suami atau si isteri main kayu tiga dengan menjalin hubungan intim dengan orang lain. Ada kejadian di mana ibu atau ayah mertua menghasut anak perempuan supaya bercerai dengan suaminya tanpa sebab syarie. Selain itu, ada kes yang lebih berat di mana kekasih gelap si isteri memujuk dan kemudiannya membawa lari si isteri dari rumah kediamannya. Keretakan yang membawa kepada kemusnahan istana perkahwinan dalam situasi di atas adalah angkara gangguan orang ketiga dalam rumahtangga tersebut. Tulisan ini menfokuskan perbincangan mengenai peruntukan undang-undang bagi mengawal dan mencegah dari berlakunya gangguan orang ketiga melibatkan orang Islam. Perbincangan mengenai kedudukan undang-undang mengenai mengenai perkara yang sama dalam perspektif adat Negeri Sabah turut dibincangkan. Kedudukan undang-undang berhubung gangguan orang ketiga ke atas rumathtangga dalam perspektif undang-undang sivil di Malaysia tidak dibincangkan dalam tulisan ini. Ini kerana, perbincangan mengenainya adalah lebih panjang dan terperinci apabila terdapat undang-undang yang spesifik bagi mengawal dan menanganinya seperti Akta Keganasan Rumahtangga 1994 dan juga Kanun Keseksaan (AKTA 574). Justeru, perbincangan secara berasingan mengenainya ada kewajaran untuk dilakukan.

 

GANGGUAN ORANG KETIGA DALAM PERSPEKTIF UNDANG-UNDANG ISLAM

Mengenai gangguan orang ketiga terhadap rumahtangga dalam Islam, terdapat peruntukan undang-undang yang mengawal perbuatan ini. Ia merupakan satu kesalahan jenayah syariah. Terdapat sekurang-kurangnya 3 seksyen bermula dari seksyen 36, seksyen 37 dan seksyen 38 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan yang menyebut secara jelas mengenai gangguan orang ketiga dalam rumahtangga. Berdasarkan kepada peruntukan undang-undang yang diperuntukkan di negeri-negeri, kesalahan mengganggu rumahtangga orang terbahagi kepada 3 komponen iaitu:

 • memujuk lari perempuan bersuami;
 • menghalang pasangan suami isteri untuk hidup bersama; dan
 • menghasut suami atau isteri supaya bercerai atau mengabaikan kewajipan.

Selain merujuk undang-undang yang terpakai di Mahkamah Syariah yang dikhususkan kepada orang-orang Islam, perbincangan juga turut menyentuh undang-undang gangguan ke atas rumahtangga orang di bawah undang-undang adat di Negeri Sabah.

 

A. Memujuk lari perempuan bersuami.

Kesalahan kerana memujuk lari perempuan bersuami diperuntukkan dalam seksyen 36 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah-Wilayah Persekutuan seperti berikut:

“Mana-mana orang yang memujuk lari seorang perempuan bersuami atau membawanya keluar dari atau dengan apa-apa cara mempengaruhinya supaya meninggalkan kediaman suami isteri yang ditentukan oleh suaminya adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya, dan Mahkamah boleh memerintahkan perempuan tersebut supaya kembali kepada suaminya”.

 

B. Menghalang pasangan yang sudah bernikah daripada hidup sebagai suami isteri.

Kesalahan kerana menghalang pasangan yang sudah bernikah daripada hidup sebagai suami isteri diperuntukkan dalam seksyen 37 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah-Wilayah Persekutuan seperti berikut:

“Mana-mana orang yang menghalang sesuatu pasangan yang sudah bernikah daripada hidup sebagai suami isteri yang sudah bernikah dengan sah adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi dua ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya, dan Mahkamah hendaklah memerintahkan pasangan itu supaya hidup sebagai pasangan suami isteri yang sudah bernikah dengan sah”.

 

C. Menghasut suami atau isteri supaya bercerai atau mengabaikan kewajipan.

Kesalahan kerana menghasut suami atau isteri supaya bercerai atau mengabaikan diperuntukkan dalam seksyen 38 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah-Wilayah Persekutuan seperti berikut:

“Mana-mana orang yang menghasut, memaksa atau memujuk mana-mana orang lelaki atau orang perempuan supaya bercerai atau mengabaikan kewajipan dan tanggungjawabnya sebagai suami atau isteri adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya”.

Tiga peruntukan yang terdapat dalam Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan di atas tidak diperuntukkan satu persatu dalam Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah di Sabah 1995. Bagi Sabah, kesemua kesalahan tersebut dirangkumkan dalam satu seksyen sahaja. Seksyen 86 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Sabah 1995 menyebutkan seperti berikut:

“Sesiapa yang melarikan atau menyebabkan seseorang isteri orang lain meninggalkan rumahtangga yang ditentukan oleh suaminya adalah bersalah atas suatu kesalahan dan boleh, apabila disabitkan, dikenakan hukuman denda tidak melebihi dua ribu ringgit atau penjara selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan Mahkamah hendaklah memerintahkan supaya isteri itu kembali kepada suaminya”.

 

BERSUBAHAT MENGGANGGU RUMAHTANGGA ORANG

Perlu diingat bahawa orang lain yang turut bersubahat dalam perbuatan jenayah mengganggu rumahtangga orang juga tidak terkecuali dari tindakan undang-undang. Orang yang bersubahat itu turut melakukan kesalahan jenayah dan boleh didakwa atas kesalahan bersubahat melakukan kesalahan di bawah seksyen 102 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 1995. Seksyen 102 menyebutkan:

“Sesiapa yang cuba atau bersubahat melakukan mana-mana kesalahan terhadap Enakmen ini hendaklah, melainkan diperuntukkan selainnya, dihukum dengan hukuman yang sama seolah-olah dia melakukan kesalahan yang demikian”.

Bersubahat bermaksud bahawa sesiapa sahaja orang terlibat mengganggu rumahtangga orang lain turut melakukan kesalahan. Orang tersebut boleh didakwa atas kesalahan bersubahat dan jika disabitkan boleh dihukum dengan hukuman yang sama sebagaimana hukuman bagi kesalahan asal. Orang yang bersubahat itu tidak dikhususkan kepada mana-mana orang. Dalam konteks rumahtangga, orang yang lazimnya terdedah kepada perbuatan bersubahat adalah ibu atau ayah kepada pasangan itu, saudara kandung atau pakcik dan makcik pasangan itu. Tidak terkecuali rakan-rakan kepada pasangan tersebut.

Justeru, bagi mengelak dari berlakunya perbuatan gangguan itu, ada baiknya laporan kepada pihak polis atau kepada penguatkuasa agama yang berhampiran untuk memaklumkan jika sekiranya memang terdapat kekerasan atau perlakuan jenayah yang dilakukan oleh pasangan tersebut sehingga tidak memungkinkan untuk ia tinggal bersama dengan pasangannya. Undang-undang bertulis yang memberi perlindungan kepada pasangan dalam rumahtangga seperti Akta Keganasan Rumahtangga 1994 boleh dirujuk untuk tindakan perundangan. Selain itu, perbuatan yang dikatakan mengganggu rumahtangga orang juga boleh dielakkan dengan mengambil tindakan pembubaran perkahwinan di bawah mana-mana peruntukan Enakmen Undang-Undang keluarga Islam jika sekiranya bersesuaian.

 

GANGGUAN RUMAHTANGGA ORANG KETIGA MENURUT UNDANG-UNDANG ADAT DI SABAH

Dalam undang-undang adat yang dikanunkan di Sabah, terdapat satu peruntukan berhubung gangguan terhadap rumahtangga orang. Ia melibatkan perbuatan seorang lelaki memikat isteri orang.  Dalam Aturan 18 Kaedah-Kaedah Mahkamah Anak Negeri (Undang-Undang Adat Anak Negeri) 1995, kesalahan tersebut disebutkan seperti berikut:

“Sesiapa juapun yang memikat atau membawa pergi isteri orang lain adalah melakukan perlanggaran undang-undang adat anak negeri dan boleh dikenakan –

 • membayar pihak yang terkilan sogit tidak melebihi 3 ekor ternakan atau barang-barang lain yang senilai dengannya mengikut denda adat; atau
 • jika engkar-
 • denda tidak melebihi RM3,000; atau
 • penjara selama tempoh tidak melebihi 18 bulan; atau
 • denda dan penjara kedua-duanya.

Berdasarkan kepada peruntukan di atas, jelas bahawa perbuatan mengganggu rumahtangga orang ada remedi tersendiri menurut undang-undang adat anak negeri di Sabah. Jika berlaku perlanggaran adat, prosiding perbicaraan bagi kes berkenaan dikendalikan di Mahkamah Anak Negeri yang terdapat hampir di setiap daerah di seluruh Negeri Sabah.

 

PENUTUP

Tidak dinafikan bahawa kejadian gangguan ke atas rumahtangga orang angkara orang ketiga sering berlaku dalam masyarakat kita. Jika ia melibatkan orang Islam, tindakan perundangan boleh diambil menurut undang-undang yang terpakai di Mahkamah Syariah. Ia merupakan kesalahan jenayah syariah. Jika melibatkan anak negeri, tindakan perundangan kerana perlangggaran adat menurut undang-undang adat negeri Sabah boleh diambil menerusi Mahkamah Anak Negeri Sabah.

BUKU RUJUKAN POLIGAMI

dav

 

BUKU RUJUKAN POLIGAMI

Amalan berpoligami merupakan satu daripada syariat yang dinyatakan oleh Allah s.w.t kepada orang Islam dalam al Quran. Pensyariatannya disebutkan secara khusus dalam surah al Nisaa : 3 yang berbunyi:

“Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka), maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenaan dari perempuan-perempuan (lain); dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu) maka berkahwinlah dengan seorang sahaja atau (pakailah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat (untuk mencegah) supaya kamu tidak melakukan kezaliman”.

Berdasarkan kepada ayat di atas, keharusan kepada amalan berpoligami atau berkahwin melebihi dari seorang isteri memerlukan kita untuk melihat dan mengambil kira satu perkara penting iaitu keadilan. Ternyata bahawa keadilan seorang suami amat ditekankan oleh Allah dalam institusi poligami.

Apabila Allah meletakkan keadilan sebagai satu keutamaan dalam berpoligami, sudah tentulah ini merupakan satu perkara yang sangat perlu untuk diberi perhatian oleh seorang suami sebelum berpoligami. Allah menyebutkan bahawa sekiranya seorang suami itu takut atau bimbang tidak dapat berlaku adil kepada isteri-isterinya jika berpoligami, maka suami berkenaan hendaklah berkahwin satu sahaja. Tanpa keadilan seorang suami, pastilah akan berlaku perkara yang mudarat dan merugikan pihak-pihak dalam rumahtangga berkenaan.

Melihat kepada perkara ini, tidak syak lagi betapa perlunya umat Islam ini menambah dan mendalami ilmu pengetahuan mengenai perkahwinan dalam pelbagai aspek termasuklah perihal amalan berpoligami. Seni berpoligami dan bagaimana keadilan itu dapat dicapai dalam institusi poligami hanya dapat ketahui dengan mengikuti pengajian, kursus, berkongsi pengalaman dari para suami yang mengamalkan poligami serta menambahkan bahan bacaan berkaitan poligami.

Kes-kes di Mahkamah Syariah yang telahpun diputuskan berhubung poligami dan dilaporkan dalam Jurnal Hukum yang diterbitkan oleh Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) merupakan rujukan yang penting kepada masyarakat umum. Laporan berkenaan juga tentunya amat bermanfaat kepada orang-orang yang terlibat secara langsung dalam dunia perundangan Islam seperti para hakim syarie, pegawai-pegawai syariah dan para peguam syarie.

Para pengkaji khususnya dari kalangan sarjana dari institusi pengajian tinggi seperti pensyarah dan juga para pelajar merupakan antara kumpulan dalam masyarakat yang memerlukan bahan literasi bagi menyempurna dan melengkapkan kajian akademik mereka.

Melihat kepada peri pentingnya ilmu pengetahuan mengenai institusi poligami, erakita merasakan bahawa bahan rujukan seperti buku-buku berkaitan poligami perlulah dikongsikan kepada masyarakat umum. Berdasarkan pemerhatian umum, buku berkaitan poligami agak sukar untuk ditemui dalam mana-mana perpustakaan di Malaysia dalam bilangan yang mencukupi dalam satu-satu masa. Pengaji terpaksa mendapatkan bahan literatur mengenainya dalam pelbagai tempat. Menyedari hakikat ini, erakita memulakan usaha sejak awal tahun 2000 untuk mengumpul sebanyak mungkin bahan literatur mengenai poligami yang ditulis dan diterbitkan samada di Malaysia, Indonesia dan Selatan Thailand.

Setakat tulisan ini dikemaskini pada 28 Ogos 2021, terdapat 28 buah buku berkaitan poligami yang telah ditemui dan dikumpulkan oleh erakita dari pelbagai kedai menjual buku di merata tempat di Malaysia. Beberapa buah buku khususnya yang ditulis dan diterbitkan di Indonesia diperolehi melalui pembelian melalui Shoppe dalam talian (online).

Berikut adalah senarai buku berkenaan:

 1. Abdul Wahid Baharon (1992), Poligami Menurut Pandangan Islam“, Kuala Lumpur: SABHA-DTP SERVICES SDN BHD (91 halaman).
 2. Abdurrahman Al-Mukaffi (2016), “55 Alasan Isteri Menolak Poligami”, Jakarta: PT Darul Falah (Penerbit Buku Islam Kaffah) (258 halaman).
 3. Abu Fadhil Zakaria (2014), “Poligami Cara Rasulullah”, Selangor: Pustaka Ilmuan (112 halaman).
 4. Abuya Adil Akhyar (2010), “Poligami Tidak Sunnah”  Jakarta: Studia Press (184 halaman).
 5. Adil Akhyar (2014), “Sunnah Poligami: Generasi Awal Islam”, Johor bahru, Johor: Pustaka Azhar (231 halaman).
 6. Ahmad Zawawi Abdullah (2016), “Barakah Kahwin dengan 4 Isteri”, Selangor: Pustaka Ilmuan (162 halaman).
 7. Amran Kasimin (1989), “Salah Guna Poligami: Wanita Menjadi mangsa”, Selangor: Pustaka Al-Mizan (104 halaman).
 8. Anis Rejab (2020), “Aku, Dia & Suami: Mencipta Mawaddah Warahmah Dalam Keluarga Poligami“, Negeri Sembilan: Ultimate Wealthiness (151 halaman).
 9. Fatimah Syarha dan Farhan Hadi (2015), “Kau Terbela Menjadi Muslimah: Cik Abang Sudi Nikah Satu?”, Selangor: Sebarkan Bahagian Resources (199 halaman).
 10. Fauzan Al-Ansari (2007), “Poligami Yes! Selingkuh No!“, Jakarta Timur: Hanif Press (102 halaman).
 11. Hafiz Firdaus bin Abdullah (2014), Cetakan Kedua, “202 Pelajaran Berkenaan Poligami”, Johor Bahru, Johor: Perniagaan Jahabersa (275 halaman).
 12. Hafiz Firdaus bin Abdullah (2014), “Sebarkan Kebenaran-Mu: Catatan-catatan ke atas Novel Sebarkan Cinta-Mu”, Johor Bahru, Johor: Perniagaan Jahabersa (560 halaman).
 13. Hisham Namat (2019), “Isteri-Isteri ku Bercinta“, Selangor: Pertubuhan Poligami Harmoni Malaysia – Harmoni (229 halaman).
 14. Ibrahim Sya’wat dan Abdullah Nasih Ulwan (terjemahan Basri bin Ibrahim) (2004), “Tuduhan Tidak Berasas Terhadap Perkahwinan dan Poligami Rasulullah SAW dan jawapan Terhadapannya”, Kuala Lumpur: Al-Hidayah Publisher (143 halaman).
 15. Iffah Qanita Nailiya (2016), “Poligami, Berkah Ataukah Musibah?“, Yogyakarya: DIVA Press (148 halaman) .
 16. Imran Yusuf (2007), “Di Bawah Payung Aishah: Tip-Tip Poligami”, Selangor: PTS Islamika dan PTS Publications & Distributors Sdn. Bhd (150 halaman).
 17. Isham Muhammad al-Sharif dan Muhammad Musfir al-Thawil (tanpa tahun), “Poligami Kebenaran Bersyarat”, Kuala Lumpur: S.A.Majeed & Co Sdn. Bhd (196 halaman).
 18. Jamaah Pengarang Maahad al Idrisi (Tanpa Penulis – versi jawi), (1424H), “Manisnya Madu Poligami“, Pattani: Saudara Press Pattani (72 halaman).
 19. Jenna Hashim (tanpa tahun), “Aku yang Bermadu: Sebuah Kisah Benar Tentang Pahit Manisnya Berpoligami”, Kuala Lumpur: A To Z Publisher (169 halaman).
 20. Khozin Abu Faqih (2007), Cetakan Kedua, “Poligami: Solusi atau Masalah”, Jakarta Timur: Al-I’tishom Cahaya Umat (162 halaman).
 21. Karim Hilmi Farhat Ahmad (terjamahan Juhan Che Yaman) (2008), ”Poligami: Kesenangan atau Kesengsaraan”, Kuala Lumpur: Al-Hidayah Publication (153 halaman).
 22. Mustaffa Suhaimi (2011), “Poligami Seorang Lelaki Untuk Ramai Perempuan: Monogami Seorang Lelaki Untuk Seorang Perempuan”, Kuala Lumpur: ProgressivePublishing House Sdn. Bhd (170 halaman).
 23. Nor Atiqah Ghazali (1996), “Poligami yang Disalahertikan”, Johor Bahru, Johor: Perniagaan Jahabersa (154 halaman).
 24. Rosnaaini Hamid & Suhanim Abdullah (2019), “Merisik Fakta Poligami“, Sintok Kedah: UUM Press (209 halaman).
 25. (Tanpa Penulis) (2002), “Rahsia Poligami Bahagia”, Selangor: Dowan Creative (M) Sdn. Bhd (80 halaman).
 26. Umi Ahamad (2019), “Panduan Praktikal Piligami Dalam Islam”, Selangor: Risalah Harmono Sdn. Bhd (133 halaman).
 27. Zaini Nasohah (2006), Ulang Cetak, “Poligami”, Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd (86 halaman).
 28. Zaleha Muhamat (2002), “Analisis Poligami Menurut Perspektif Islam”, Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd (132 halaman).

Tidak dinafikan bahawa masih terdapat lagi bahan-bahan rujukan mengenai poligami yang tidak tersenarai sebagaimana di atas. Usaha pengumpulan buku-buku tersebut masih dilakukan secara berterusan mengikut kelapangan dan kesempatan.

Tentunya, buku-buku yang ditulis di negara jiran kita, Indonesia mengenai poligami tidak kurang banyaknya. Demikian juga buku-buku yang ditulis dalam bahasa arab yang diterbitkan di negara-negara Timur Tengah tentunya lebih banyak dari tulisan yang dibuat di negara ini. Terdapat juga kes-kes duluan yang telah dibicara dan diputuskan oleh Mahkamah Syariah di Malaysia yang dilaporkan dalam jurnal perundangan seperti Jurnal Hukum terbitan Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM).

Semoga Allah memberi kekuatan dan kesempatan kepada erakita untuk mengumpulkan bahan-bahan ini untuk dikongsikan bersama kepada masyarakat umum. Buku-buku ini bermanfaat sebagai bahan rujukan untuk apa-apa kajian yang dilakukan berhubung poligami oleh pelbagai lapisan masyarakat dan khususnya di pusat-pusat pengajian tinggi. 

btr

btr

btr

rbt

btr

btr

btr

btr

IMG_20190208_215552.jpg

wp-1594720342899.jpg

wp-1595586112294.jpg