MACAM-MACAM ADA

MACAM-MACAM ADA

5 Mei 2011

Dalam dunia ini macam-macam boleh berlaku. Pendek kata, macam-macam ada. ERAKITA tertarik untuk memaparkan laporan akhbar nasional negara Berita Harian bertarikh 5 Mei 2011. Berita tersebut melaporkan bagaimana pasangan lain yang tidak ada kena mengena dengan aduan asal mengenai kes khalwat telah keluar dari rumah penginapan mereka setelah mendengar ketukan kuat Pegawai Penguatkuasa Agama di Kelantan.

Menurut laporan, ia berlaku secara kebetulan. Sama sekali tidak dijangka. Lain dicari lain yang ditangkap. Ikuti kisahnya di bawah ini untuk renungan bersama.

Pasangan khalwat tak sengaja serah diri

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Pasangankhalwattaksengajaserahdiri/Article

TANAH MERAH: Lain yang hendak diberkas, lain pula yang menyerah diri! Begitulah yang berlaku apabila serbuan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK) untuk memberkas isteri curang, tapi pasangan lain yang berada di rumah berhampiran pula keluar menyerah diri.

Begitulah yang berlaku apabila serbuan dilakukan di sebuah rumah teres di Taman Pondok Hidayat, Kampung Chawah, di sini, kira-kira jam 11.30 malam kelmarin, untuk menahan seorang wanita yang didakwa membawa masuk lelaki ketika suaminya tiada di rumah.

Bagaimanapun, ketukan kuat oleh sepasukan penguat kuasa agama diketuai Roslee Ismail bersama tujuh anggota mengejutkan pasangan yang sedang berkhalwat di rumah berhampiran dan keluar menyerah diri.

JHEAIK yang tidak menduga kejadian itu terus menahan pasangan berkenaan selepas didapati mereka bukan muhrim dan penguat kuasa mendapati rumah sasaran mereka iaitu isteri yang dikatakan curang, tidak berpenghuni.

Mengikut sumber, JHEAIK menerima maklumat berhubung perbuatan curang seorang wanita yang disyaki sering membawa pulang lelaki ke rumah sebaik suaminya melakukan urus niaga di luar Kelantan.

Sebaik tiba, mereka mendapati suasana di sekitar rumah suspek utama, sunyi dan gelap menyebabkan Roslee terpaksa mengetuk pintu selama 10 minit sambil memperkenalkan dirinya sebagai anggota penguat kuasa agama.

Ketika Roslee memberitahu untuk menghubungi pihak polis jika masih enggan bekerjasama, pasangan yang berada selang dua pintu daripada rumah itu keluar menyerah diri.

Sementara itu, pegawai JHEAIK Tanah Merah, Nik Ahmad Zuhdi Nik Yaacob ketika dihubungi mengesahkan mengenai penangkapan itu.

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 5 Mei 2011, in UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: