BLOG ERAKITA

"Perkongsian Maklumat Masa Kini"

NAK SEMAK SAMAN KERETA ANDA?

Posted by ERAKITA di 3 Mei 2011

NAK SEMAK SAMAN KERETA ANDA?

3 Mei 2011

Adakah anda tahu kereta yang anda sedang gunakan ada saman atau tidak? Ataupun mana-mana kereta keluarga anda, sahabat anda atau kereta yang terdaftar atas nama anda? Mudah saja kalau nak tahu. Anda boleh gunakan kaedah di bawah ini. Ia diperolehi dari Laman Web Rasmi Polis Diraja Malaysia (PDRM) di alamat http://www.rmp.gov.my.

Terdapat beberapa kaedah yang boleh digunakan oleh orang ramai bagi menyemak sama ada mereka mempunyai saman ataupun tidak.

i.   Melalui SMS 15888

Dengan menggunakan telefon bimbit, anda cuma perlu taip POLIS SAMAN
<NO KAD PENGENALAN> atau <NO KENDERAAN> dan hantar ke 15888

Contoh : POLIS SAMAN WMG6383 dan hantar ke15888
* Setiap SMS akan dikenakan caj sebanyak RM 0.20

ii.    Melalui Internet

Semakan boleh dibuat melalui portal-portal seperti berikut :-

> MyEG Services – www.myeg.com.my
> RILEK e-Services – www.rilek.com.my

* Semua semakan saman tidak dikenakan sebarang caj oleh pihak pembekal perkhidmatan.

iii.    Melalui Kaunter Trafik COPS (Computer On-line Payment System) yang ada di :-

> Semua Ibu Pejabat Polis Daerah
> Kaunter JPJ yang terpilih
> Kaunter Trafik COPS di Kompleks Membeli Belah yang terpilih.

Semoga informasi ini dapat membantu anda.

85 Respons to “NAK SEMAK SAMAN KERETA ANDA?”

 1. eyra said

  terima kasih kerana mnjaga keslamatan negara ini..

 2. danny said

  macam mana nk check saman polis ni

  • ERAKITA said

   Terimakasih atas pertanyaan Saudara Danny.

   Untuk memudahkan, taip saja perkataan dalam SMS seperti berikut: POLIS SAMAN dan no. kereta saudara. Kemudian, hantarlah ke nombor 15888.

   Semoga ada manfaatnya.

 3. pyh btul nk check saman??? aduhhhh haiii

 4. nuarinamida@yahoo.com.my said

  nak check saman JPJ mcm mana pulak?

  • ERAKITA said

   Setakat ini, percubaan dilakukan untuk menyemak saman JPJ dalam portal JPJ, namun rekod menunjukkan bahawa ia masih dalam proses penyediaan dan pembikinan. Ia belum dapat digunakan. Bagaimanapun, memadailah buat masa ini dengan merujuk kepada saman yang dikeluarkan pihak polis. Terimakasih atas pertanyaan ini.

 5. ERIC NGO said

  CHECK SAMAN AGY 5388

  • ERAKITA said

   Terimakasih.

   • ERAKITA said

    Terimakasih atas pertanyaan Saudara Eric. Berdasarkan maklumat SMS yang diterima dari Polis Saman, dimaklumkan bahawa terdapat 3 saman ke atas kereta ini berjumlah RM450.00 setakat 3 Febuary 2013. Erakita berpendapat ada baiknya Saudara Eric menghubungi atau datang terus ke mana-mana pejabat polis (trafik) untuk mendapatkan maklumat sebenar. Semoga ada manfaatnya maklumat ini. Terimakasih Saudara Eric.

 6. NOR ASIAH BINTI ISMAIL said

  BERBANYAK TERIMA KASIH ERAKITA KERANA MEMUDAHKAN SAYA UTK MENYEMAK SAMAN

 7. Wei said

  boleh saya bayar saman melalui internet, kalau boleh, macam mana

  • ERAKITA said

   Terimakasih atas soalan anda. ERAKITA sarankan agar anda mendapatkan terus maklumat tersebut dari pihak yang mengeluarkan saman samada Polis atau JPJ. Barangkali ada jalan yang lebih mudah seperti membayar melalui internate. Terimakasih.

 8. JJ Racer said

  Macam Mana Nak Check Lokasi Yang Kena Saman!????

  • ERAKITA said

   Mengenai lokasi di mana saman dikeluarkan, maklumat tersebut boleh diperolehi terus dari pihak yang mengeluarkan saman. Ini kerana, hanya maklumat ringkas dan padat saja yang diberikan dalam SMS. Terimakasih atas persoalan anda ini. All the best to you!

 9. kumar said

  cek saman wrh6444 terperinci

  • ERAKITA said

   Terimakasih atas pertanyaan Saudara Kumar. Berdasarkan maklumat SMS yang diterima dari Polis Saman, dimaklumkan bahawa terdapat 1 saman ke atas kereta ini berjumlah RM150.00 setakat 3 Febuary 2013. Erakita berpendapat ada baiknya Saudara Kumar menghubungi atau datang terus ke mana-mana pejabat polis (trafik) untuk mendapatkan maklumat sebenar. Semoga ada manfaatnya maklumat ini. Terimakasih Saudara Kumar

 10. wong jiunn gyan said

  tolong check kereta WUR 592 kena saman x

  • ERAKITA said

   Terimakasih atas pertanyaan Saudara wong Jiunn Gynn. Berdasarkan maklumat SMS yang diterima dari Polis Saman, dimaklumkan bahawa terdapat 2 saman ke atas kereta ini berjumlah RM300.00 setakat 3 Febuary 2013. Erakita berpendapat ada baiknya Saudara Wong menghubungi atau datang terus ke mana-mana pejabat polis (trafik) untuk mendapatkan maklumat sebenar. Semoga ada manfaatnya maklumat ini. Terimakasih Saudara wong.

 11. mohd norzi said

  boleh tolong check saman jpj wgw 6050 dan kosnya..tq

  • ERAKITA said

   Sukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan tidak mempunyai saman setakat 24 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. tahniah. Terimakasih dan wassalam.

 12. syamiel said

  check saman BFQ 1333 please… i need to know urgent.

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 6 saman yang bernilai RM1020 setakat 24 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam.

 13. HARRIS RIZAL said

  Do u mind helping me check for WFS 9113

  i cant seem to find how to check summon for car , not license. was captured by the AES. Thnks

  • ERAKITA said

   Based on record, there are 5 summons issued for WFS9113 as of 6 March 2013. The amount is RM230.00. Further check at the nearst police station. Thank you

 14. muhasabah diri said

  suami telah meninggal dunia,surat saman sampai kerumah,kena bayar ke saman tu?

  • ERAKITA said

   Salam.

   Jika jelas saman tersebut adalah saman ke atas suami dan jelas telah berlaku perlanggaran undang-undang oleh suami, ia hendaklah dijelaskan kepada pihak berkuasa.

   Sekiranya suami telah meninggal dunia, saman tersebut hendaklah dibayar oleh ahli waris simati dengan menggunakan harta pusaka peninggalan simati. Jika tidak ada harta yang ditinggalkan, waris-warislah yang kena tolong bayar bagi pihak simati.

   Bagaimanapun, waris-waris simati masih boleh mempertikaikan saman tersebut di mahkamah jika ada alasan kukuh mengapa simati tidak harus dipertanggunjawapkan membayar saman tersebut.

   Wallahu a’lam

 15. Turmeric can be added to Green Tea (an additional anti-inflammatory
  agent) for those chronically suffering from the
  painful effects of RA (rheumatoid arthritis).
  Studies have demonstrated that turmeric has the ability to stop the growth of breast cancer, certain skin cancers, prostate cancer,
  childhood leukemia, and many other cancers. A teaspoon of turmeric poweder in a cup of warm milk used three times daily has long been considered an effective Ayurvedic treatment
  for colds and influenza.

 16. sham said

  Selamat pagi. Boleh bantu saya cek saman wtd 7182? Terima kasih.

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 3 saman yang bernilai RM750 setakat 24 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam.

 17. elyn said

  saya mahu semak saman kereta wvc 1365.saya try buat sms tapi xada asyik2 bgtau cara saja penat sudah buat.

  • ERAKITA said

   Sukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan tidak mempunyai setakat 24 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Puan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam.

 18. Howdy! I just would like to give an enormous thumbs up for the good data you’ve right here on
  this post. I will be coming back to your weblog for extra soon.

 19. helmie said

  pantas

 20. fadil said

  tlng chek saman whj 1275

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 10 saman yang bernilai RM2060 sehingga setakat 10 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam.

 21. mr cheks777 said

  Tolong chek saman WJP 5013

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 2 saman yang bernilai RM350 sehingga setakat 10 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

 22. hazniza said

  tolong check saman wph3588

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 2 saman yang bernilai RM300 sehingga setakat 10 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

 23. hajar said

  Tolong check saman kdg3365.

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan mempunyai sebanyak 1 saman yang bernilai RM300 sehingga setakat 10 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Puan ke mana-mana
   premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

 24. dina said

  check saman blk 4978

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 3 saman yang bernilai RM900 setakat 24 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam.

   • jefri said

    Tolong cek zaman wtw4488

   • ERAKITA said

    Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan Dina mempunyai 3 saman berjumlah RM900 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

 25. jefri said

  Tolong cek wtw4488

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 10 saman yang berjumlah RM1,950 setakat 19 September 2014. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

   • ERAKITA said

    Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan kini mempunyai 11 saman berjumlah RM2,100 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

 26. I feel this is among the most vital info
  for me. And i’m satisfied reading your article. However
  wanna statement on few normal things, The web site
  taste is perfect, the articles is really great : D. Just right job,
  cheers

 27. ayu said

  bule check saman PKL7442

  • faizal said

   cek saman whg6754 atas nama siapa

   • ERAKITA said

    Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan Faizal mempunyai sebanyak 12 saman yang berjumlah RM800 setakat 19 September 2014. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut mengenai nama dan atas kesalahan apa saman dikeluarkan, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

  • ERAKITA said

   Sukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan Ayu tidak mempunyai saman kenderaan PKL7442 setakat 19 September 2014. Tahniah. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih.

 28. Hernani said

  Cek saman wpj1046

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan mempunyai sebanyak 5 saman yang bernilai RM1,350 setakat 19 September 2014. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Puan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

 29. selamat petang tuan yg dihormati boleh tolong saya check kan saman..

 30. selamat petang tuan boleh saya check saman QMH 7469

  • ERAKITA said

   Sukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan tidak mempunyai saman sehingga setakat 19 September 2014. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih.

 31. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more
  in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or
  two images. Maybe you could space it out better?

 32. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I have really loved browsing your weblog posts.
  In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I am hoping you write once more soon!

 33. Mohamad Sukri said

  Boleh tak tlg checkkan saman jpj utk JLT 702?

  • ERAKITA said

   Sukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan tidak mempunyai saman sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih.

 34. mohamed arif said

  check saman wsj 5203 atas nama siapa?

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai 6 saman berjumlah RM1,100 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

 35. william said

  help check wmp8225, i get the saman say abai isyarat , but that day i didnt use the car,
  can we get the image form them? or any other solution?

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai 1 saman berjumlah RM150 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

 36. liena said

  tolong semak no kenderaan ini CAW8746

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan mempunyai 2 saman berjumlah RM650 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

 37. khairunnisa nadia binti mohamed said

  As,kum blh x chek saman saya wdq5825,no ic 910510115784

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan mempunyai 2 saman berjumlah RM350 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Puan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

 38. khairunnisa nadia binti mohamed said

  Please chek saman wdq5825,no ic 910510115784

  • ERAKITA said

   Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan mempunyai 2 saman berjumlah RM350 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Puan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

 39. salina said

  sy sudah semak ade tulis sy kene saman, tapi saman ape kes sebab sy tk terima ape2 surat. mcmane sy nak check saman tu kesalahan dari mane?

  • ERAKITA said

   Salam.

   Dalam situasi ini, saudari dinasihatkan untuk merujuk terus mana-mana pejabat traffik atau JPJ yang berhampiran. Inshaa Allah, maklumat lanjut boleh diperolehi. Terimakasih dan wassalam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: