NAK SEMAK SAMAN KERETA ANDA?

NAK SEMAK SAMAN KERETA ANDA?

3 Mei 2011

Adakah anda tahu kereta yang anda sedang gunakan ada saman atau tidak? Ataupun mana-mana kereta keluarga anda, sahabat anda atau kereta yang terdaftar atas nama anda? Mudah saja kalau nak tahu. Anda boleh gunakan kaedah di bawah ini. Ia diperolehi dari Laman Web Rasmi Polis Diraja Malaysia (PDRM) di alamat http://www.rmp.gov.my.

Terdapat beberapa kaedah yang boleh digunakan oleh orang ramai bagi menyemak sama ada mereka mempunyai saman ataupun tidak.

i.   Melalui SMS 15888

Dengan menggunakan telefon bimbit, anda cuma perlu taip POLIS SAMAN
<NO KAD PENGENALAN> atau <NO KENDERAAN> dan hantar ke 15888

Contoh : POLIS SAMAN WMG6383 dan hantar ke15888
* Setiap SMS akan dikenakan caj sebanyak RM 0.20

ii.    Melalui Internet

Semakan boleh dibuat melalui portal-portal seperti berikut :-

> MyEG Services – www.myeg.com.my
> RILEK e-Services – www.rilek.com.my

* Semua semakan saman tidak dikenakan sebarang caj oleh pihak pembekal perkhidmatan.

iii.    Melalui Kaunter Trafik COPS (Computer On-line Payment System) yang ada di :-

> Semua Ibu Pejabat Polis Daerah
> Kaunter JPJ yang terpilih
> Kaunter Trafik COPS di Kompleks Membeli Belah yang terpilih.

Semoga informasi ini dapat membantu anda.

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 3 Mei 2011, in UNDANG-UNDANG and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 85 Komen.

  1. terima kasih kerana mnjaga keslamatan negara ini..

  2. macam mana nk check saman polis ni

    • Terimakasih atas pertanyaan Saudara Danny.

      Untuk memudahkan, taip saja perkataan dalam SMS seperti berikut: POLIS SAMAN dan no. kereta saudara. Kemudian, hantarlah ke nombor 15888.

      Semoga ada manfaatnya.

  3. pyh btul nk check saman??? aduhhhh haiii

  4. nuarinamida@yahoo.com.my

    nak check saman JPJ mcm mana pulak?

    • Setakat ini, percubaan dilakukan untuk menyemak saman JPJ dalam portal JPJ, namun rekod menunjukkan bahawa ia masih dalam proses penyediaan dan pembikinan. Ia belum dapat digunakan. Bagaimanapun, memadailah buat masa ini dengan merujuk kepada saman yang dikeluarkan pihak polis. Terimakasih atas pertanyaan ini.

  5. CHECK SAMAN AGY 5388

    • Terimakasih.

      • Terimakasih atas pertanyaan Saudara Eric. Berdasarkan maklumat SMS yang diterima dari Polis Saman, dimaklumkan bahawa terdapat 3 saman ke atas kereta ini berjumlah RM450.00 setakat 3 Febuary 2013. Erakita berpendapat ada baiknya Saudara Eric menghubungi atau datang terus ke mana-mana pejabat polis (trafik) untuk mendapatkan maklumat sebenar. Semoga ada manfaatnya maklumat ini. Terimakasih Saudara Eric.

  6. NOR ASIAH BINTI ISMAIL

    BERBANYAK TERIMA KASIH ERAKITA KERANA MEMUDAHKAN SAYA UTK MENYEMAK SAMAN

  7. boleh saya bayar saman melalui internet, kalau boleh, macam mana

    • Terimakasih atas soalan anda. ERAKITA sarankan agar anda mendapatkan terus maklumat tersebut dari pihak yang mengeluarkan saman samada Polis atau JPJ. Barangkali ada jalan yang lebih mudah seperti membayar melalui internate. Terimakasih.

  8. Macam Mana Nak Check Lokasi Yang Kena Saman!????

    • Mengenai lokasi di mana saman dikeluarkan, maklumat tersebut boleh diperolehi terus dari pihak yang mengeluarkan saman. Ini kerana, hanya maklumat ringkas dan padat saja yang diberikan dalam SMS. Terimakasih atas persoalan anda ini. All the best to you!

  9. cek saman wrh6444 terperinci

    • Terimakasih atas pertanyaan Saudara Kumar. Berdasarkan maklumat SMS yang diterima dari Polis Saman, dimaklumkan bahawa terdapat 1 saman ke atas kereta ini berjumlah RM150.00 setakat 3 Febuary 2013. Erakita berpendapat ada baiknya Saudara Kumar menghubungi atau datang terus ke mana-mana pejabat polis (trafik) untuk mendapatkan maklumat sebenar. Semoga ada manfaatnya maklumat ini. Terimakasih Saudara Kumar

  10. wong jiunn gyan

    tolong check kereta WUR 592 kena saman x

    • Terimakasih atas pertanyaan Saudara wong Jiunn Gynn. Berdasarkan maklumat SMS yang diterima dari Polis Saman, dimaklumkan bahawa terdapat 2 saman ke atas kereta ini berjumlah RM300.00 setakat 3 Febuary 2013. Erakita berpendapat ada baiknya Saudara Wong menghubungi atau datang terus ke mana-mana pejabat polis (trafik) untuk mendapatkan maklumat sebenar. Semoga ada manfaatnya maklumat ini. Terimakasih Saudara wong.

  11. boleh tolong check saman jpj wgw 6050 dan kosnya..tq

    • Sukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan tidak mempunyai saman setakat 24 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. tahniah. Terimakasih dan wassalam.

  12. check saman BFQ 1333 please… i need to know urgent.

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 6 saman yang bernilai RM1020 setakat 24 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam.

  13. Do u mind helping me check for WFS 9113

    i cant seem to find how to check summon for car , not license. was captured by the AES. Thnks

    • Based on record, there are 5 summons issued for WFS9113 as of 6 March 2013. The amount is RM230.00. Further check at the nearst police station. Thank you

  14. muhasabah diri

    suami telah meninggal dunia,surat saman sampai kerumah,kena bayar ke saman tu?

    • Salam.

      Jika jelas saman tersebut adalah saman ke atas suami dan jelas telah berlaku perlanggaran undang-undang oleh suami, ia hendaklah dijelaskan kepada pihak berkuasa.

      Sekiranya suami telah meninggal dunia, saman tersebut hendaklah dibayar oleh ahli waris simati dengan menggunakan harta pusaka peninggalan simati. Jika tidak ada harta yang ditinggalkan, waris-warislah yang kena tolong bayar bagi pihak simati.

      Bagaimanapun, waris-waris simati masih boleh mempertikaikan saman tersebut di mahkamah jika ada alasan kukuh mengapa simati tidak harus dipertanggunjawapkan membayar saman tersebut.

      Wallahu a’lam

  15. Turmeric can be added to Green Tea (an additional anti-inflammatory
    agent) for those chronically suffering from the
    painful effects of RA (rheumatoid arthritis).
    Studies have demonstrated that turmeric has the ability to stop the growth of breast cancer, certain skin cancers, prostate cancer,
    childhood leukemia, and many other cancers. A teaspoon of turmeric poweder in a cup of warm milk used three times daily has long been considered an effective Ayurvedic treatment
    for colds and influenza.

  16. Selamat pagi. Boleh bantu saya cek saman wtd 7182? Terima kasih.

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 3 saman yang bernilai RM750 setakat 24 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam.

  17. saya mahu semak saman kereta wvc 1365.saya try buat sms tapi xada asyik2 bgtau cara saja penat sudah buat.

    • Sukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan tidak mempunyai setakat 24 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Puan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam.

  18. Howdy! I just would like to give an enormous thumbs up for the good data you’ve right here on
    this post. I will be coming back to your weblog for extra soon.

  19. tlng chek saman whj 1275

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 10 saman yang bernilai RM2060 sehingga setakat 10 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam.

  20. Tolong chek saman WJP 5013

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 2 saman yang bernilai RM350 sehingga setakat 10 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

  21. tolong check saman wph3588

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 2 saman yang bernilai RM300 sehingga setakat 10 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

  22. Tolong check saman kdg3365.

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan mempunyai sebanyak 1 saman yang bernilai RM300 sehingga setakat 10 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Puan ke mana-mana
      premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

  23. check saman blk 4978

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 3 saman yang bernilai RM900 setakat 24 Disember 2013. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam.

      • Tolong cek zaman wtw4488

      • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan Dina mempunyai 3 saman berjumlah RM900 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

  24. Tolong cek wtw4488

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai sebanyak 10 saman yang berjumlah RM1,950 setakat 19 September 2014. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

      • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan kini mempunyai 11 saman berjumlah RM2,100 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

  25. I feel this is among the most vital info
    for me. And i’m satisfied reading your article. However
    wanna statement on few normal things, The web site
    taste is perfect, the articles is really great : D. Just right job,
    cheers

  26. bule check saman PKL7442

    • cek saman whg6754 atas nama siapa

      • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan Faizal mempunyai sebanyak 12 saman yang berjumlah RM800 setakat 19 September 2014. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut mengenai nama dan atas kesalahan apa saman dikeluarkan, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

    • Sukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan Ayu tidak mempunyai saman kenderaan PKL7442 setakat 19 September 2014. Tahniah. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih.

  27. Cek saman wpj1046

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan mempunyai sebanyak 5 saman yang bernilai RM1,350 setakat 19 September 2014. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Puan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih dan wassalam

  28. selamat petang tuan yg dihormati boleh tolong saya check kan saman..

  29. selamat petang tuan boleh saya check saman QMH 7469

    • Sukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan tidak mempunyai saman sehingga setakat 19 September 2014. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih.

  30. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website?
    Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more
    in the way of content so people could connect with it better.
    Youve got an awful lot of text for only having 1 or
    two images. Maybe you could space it out better?

  31. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I have really loved browsing your weblog posts.
    In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I am hoping you write once more soon!

  32. Boleh tak tlg checkkan saman jpj utk JLT 702?

    • Sukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan tidak mempunyai saman sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ. Terimakasih.

  33. check saman wsj 5203 atas nama siapa?

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai 6 saman berjumlah RM1,100 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

  34. help check wmp8225, i get the saman say abai isyarat , but that day i didnt use the car,
    can we get the image form them? or any other solution?

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Tuan mempunyai 1 saman berjumlah RM150 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

  35. tolong semak no kenderaan ini CAW8746

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan mempunyai 2 saman berjumlah RM650 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Tuan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

  36. khairunnisa nadia binti mohamed

    As,kum blh x chek saman saya wdq5825,no ic 910510115784

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan mempunyai 2 saman berjumlah RM350 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Puan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

  37. khairunnisa nadia binti mohamed

    Please chek saman wdq5825,no ic 910510115784

    • Dukacita dimaklumkan bahawa berdasarkan hasil semakan, didapati Puan mempunyai 2 saman berjumlah RM350 sehingga setakat 27 Mei 2015. Bagaimanapun, untuk keterangan lanjut, sukacita Puan ke mana-mana premis polis trafik atau JPJ atau taip POLIS SAMAN [no ic/no kenderaan] atau emel dan SMS ke 15888. Terimakasih.

  38. sy sudah semak ade tulis sy kene saman, tapi saman ape kes sebab sy tk terima ape2 surat. mcmane sy nak check saman tu kesalahan dari mane?

    • Salam.

      Dalam situasi ini, saudari dinasihatkan untuk merujuk terus mana-mana pejabat traffik atau JPJ yang berhampiran. Inshaa Allah, maklumat lanjut boleh diperolehi. Terimakasih dan wassalam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: