SPRM: Teruskan Usaha Anda!

SPRM: Teruskan Usaha Anda

 

8 April 2011

Melihat berita yang dipaparkan dalam Akhbar Harian Metro Online hari ini, ERAKITA tertarik untuk memaparkan semula kenyataan tersebut dalam blog ini. Usaha ini harus dibanggakan dan disokong. Melihat kepada nilai rampasan yang ditemui oleh Pegawai SPRM di kalangan Pegawai Kastam tersebut, masyarakat harus melihat perkara ini sebagai sesuatu yang kritikal dan serius. Jika benar berlaku amalan rasuah di kalangan pegawai tersebut, betapa besarnya kerugian yang ditanggung oleh negara dan khususnya oleh rakyat.

Bagi ERAKITA, Pegawai SPRM wajar sekali ditempatkan di Kementerian dan Jabatan-Jabatan yang kritikal seperti Kastam, Imigresen, Jabatan Pendaftaran Negara, Perlesenan dan lain-lain agensi yang berkaitan. Namun, yang terlebih penting lagi adalah contoh terbaik yang mesti ada pada para pemimpin negara kita. Slogan KEPIMPINAN MELALUI TELADAN harus tonjolkan. Rakyat melihat pemimpin sebagai idola dan ikutan. Jika ada di kalangan para pemimpin negara mengamalkan rasuah, sampai bilapun rasuah di kalangan rakyat sukar dihapuskan.

Kesihan sungguh kepada para pengamal rasuah. ERAKITA terbayang bagaimana anak-anak mereka besarkan melalui duit yang TIDAK BERKAT. Mereka tak sedar bahawa selama ini mereka memberi makan dan minum serta tinggal di rumah mewah hasil dari wang HARAM dan tidak berkat! Bila ianya haram, hukumnya tiada lain melainkan DOSA! ya DOSA! Apalah ertinya hidup jika seluruh keperluan dan kemudahan hidup yang ada diperoleh dengan harta yang haram?

Ingat! Hidup hanya sementara. Jika umur kita hari ini sudah masuk 40 tahun, baki umur kita di dunia hanya sekitar 20 atau 30 tahun lagi. Lumayanlah jika sampai ke tahap itu. Harta sama sekali tidak akan dibawa ke kubur. Yang dibawa hanya amalan samada baik atau buruk. Amalan itulah yang akan menentukan ke mana distinasi terakhir kehidupan nanti. Syurga atau Neraka. Inilah yang ramai manusia leka dan lalai untuk memikirkan dan merenungkan.

Untuk renungan bersama, ERAKITA sukacita memaparkan kenyataan berkenaan seperti berikut

SPRM tahan 62 pegawai kastam

MUSTAFAR... usaha dapat semula wang kerajaan
MUSTAFAR… usaha dapat semula wang kerajaan

PUTRAJAYA: Seramai 62 pegawai kastam pelbagai pangkat berusia antara 24 hingga 56 tahun ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sejak operasi besar- besaran bersepadu dikenali Ops 3b di lima pelabuhan seluruh negara, Isnin lalu.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali berkata, daripada jumlah itu 53 adalah lelaki manakala sembilan lagi wanita.

Beliau berkata, sehingga semalam, 17 masih direman manakala yang lain dibebaskan dengan jaminan. Pegawai kastam dari Pelabuhan Klang, Selangor paling ramai ditahan iaitu 48 orang.

“Hasil siasatan mendapati, ada pegawai mengaku menerima suapan antara RM100 hingga RM500 untuk setiap borang K1 iaitu borang pengisytiharan kastam sejak lima bulan lalu, malah ada yang mengaku pihak tertentu memasukkan RM10,000 setiap bulan ke dalam akaun dan kita mengesan tujuh transaksi dijalankan.

“Malah, kami turut menemui wang yang banyak dalam akaun pegawai, pelaburan amanah saham bernilai RM200,000 termasuk jam tangan emas,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Mustafar berkata, kelmarin SPRM turut menahan beberapa lagi pegawai dan menemui tiga beg wang tunai berjumlah RM625,250, selain lima jongkong emas bernilai kira-kira RM50,000 serta dua pistol tiruan dan 241 peluru.

Katanya, di rumah pengarah kastam yang masih ditahan reman, pihaknya menemui wang tunai bernilai RM65,000, mercun dan bunga api serta rokok kretek.

“Kita masih menyiasat harta dimiliki pengarah berkenaan kerana dalam beberapa akaun miliknya mempunyai ribuan malahan jutaan ringgi, ada yang berjumlah sehingga RM2.1 juta manakala satu akaun lagi RM500,000, semua itu masih dalam siasatan,” katanya.

Mustafar berkata, hasil operasi itu juga, SPRM mengesan lebih RM10 bilion diseludup dan dihantar ke luar negara secara haram.

Beliau berkata, fokus utama pelaksanaan operasi itu bagi mendapatkan kembali hasil pendapatan kerajaan serta membersihkan amalan rasuah di kalangan pegawai dan kakitangan Kastam Diraja Malaysia (KDRM).

Ia berikutan ada maklumat menyatakan pegawai kastam di pelabuhan seluruh negara meminta dan menerima rasuah daripada ejen penghantaran untuk mengurangkan duti kastam serta mempercepatkan proses Borang K1.

Operasi dilaksanakan di Pelabuhan Klang, Selangor; Pelabuhan Kuantan, Pahang; Pelabuhan Pulau Pinang; Pelabuhan Tanjung Pelepas dan Pelabuhan Pasir Gudang, Johor.

“Usaha kita adalah mendapatkan kembali pendapatan kerajaan yang boleh diberikan semula kepada masyarakat. Kerajaan kehilangan berbilion ringgit disebabkan amalan ‘tangan kotor’ yang dilakukan pihak tertentu,” katanya.

Rasuah MUSUH utama negara

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 8 April 2011, in RENUNGAN, UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: