YAYASAN BANTUAN GUAMAN KEBANGSAAN

YAYASAN BANTUAN GUAMAN KEBANGSAAN (YBGK)

26 Oktober 2011

Kini sebuah lagi institusi penting negara dalam bidang undang-undang berjaya diwujudkan di negara ini. ERAKITA berkesempatan mendengar taklimat dari Pengarahnya,  Puan Siti Zawahir Mohamed di Crystal Crown Hotel Petaling Jaya pada 21 Oktober 2011 yang lalu.

Yayasan ini ditubuhkan secara rasmi pada 25 Januari 2011. Antara objektif utama penubuhannya adalah untuk menyediakan perkhidmatan dan bantuan guaman kepada rakyat Malaysia yang berhadapan dengan kes jenayah di Mahkamah Sivil dan Mahkamah Syariah.

Para Peguam yang dilantik adalah dari kalangan mereka yang sedang beramal sebagai peguambela dan peguamcara samada di Semenanjung Malaysia atau di Sabah dan Sarawak. Demikian juga dalam konteks Mahkamah Syariah, peguam syarie yang dilantik adalah dari kalangan peguam yang telah diterima beramal di negeri berkenaan. Difahamkan bahawa pada peringkat permulaan, hanya mereka yang sedang beramal sebagai peguambela dan peguamcara dan juga peguam syarie negeri yang diterima sebagai peguam bagi Yayasan ini.

Bagaimanapun, penerimaan bagi para peguam syarie (bukan peguambela dan peguamcara) masih dalam proses perbincangan antara pihak Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan dengan Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM).

Memandangkan objektf penubuhan Yayasan ini adalah bagi melaksanakan tanggungjawap sosial kepada masyarakat, maka bayaran guaman yang akan diberikan oleh Yayasan kepada peguam adalah dalam kadar nominal. Para peguam pula bertindak bukan atas nama firma guaman. Mereka bertindak atas kapasiti sebagai peguam individu.

Menurut kajian yang dijalankan, 80 peratus orang yang dibawa ke Mahkamah dalam kes jenayah tidak diwakili peguam. Kewujudan Yayasan ini memang kena pada masanya. Semoga kehadiran yayasan ini mampu membantu melicinkan proses keadilan di Malaysia. Yayasan ini boleh dilawati di alamat  http://www.ybgk.org.my.

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 26 Oktober 2011, in UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. 2 Komen.

  1. Jalan2 ziarah. Tertarik dgn laman web berunsur perundangan yg kandungannya bagus.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: