Takziah buat Saudara Janis Abdullah

 

 

Takziah buat Saudara Janis Abdullah

 

11 Ogos 2010 

ERAKITA dengan ini mengucapkan TAKZIAH atas pemergian isteri tersayang kepada Saudara Janis Abdullah pada 9 Ogos 2010 (malam). Semoga rohnya dicucuri rahmat dan maghfirah dari Allah s.w.t. Jenazah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan orang-orang Islam, Kg Baru, Pekan Tambunan pada petang, 10 Ogos 2010.

Terdahulu, jenazah telah sembahyangkan selepas solat zohor di Masjid Negeri Sabah. Dianggarkan lebih 500 jemaah turut serta dalam solat tersebut. Antara orang kenamaan yang hadir ialah YB Datuk Masidi Manjun. Semoga Allah mengurniakan kesabaran dan ketabahan kepada Saudara Janis atas kehendak Allah ini. 

Untuk makluman, Saudara Janis Abdullah adalah salah seorang guru al-Quran yang aktif mengajar pembacaan al-Quran hampir sedekad yang lalu di sekitar Kota Kinabalu. Ratusan anak muridnya telahpun berjaya menamatkan kelas pengajian al-Quran. Beliau juga seorang Ahli Jawatankuasa Masjid Negeri Sabah yang aktif dalam pengimarahan Masjid Negeri. Beliau juga merupakan orang penting yang memberikan taklimat mengenai Masjid dan hal ehwal agama Islam kepada para pelancong yang datang ke Masjid Negeri dari pelbagai Negara.

Apa yang membanggakan, beberapa pelawat dari Negara asing yang mendapat taklimat mengenai ajaran Islam dari Saudara Janis Abdullah akhirnya memeluk Islam. Penguasaan mantap beliau dalam bahasa Inggeris, perdebatan dan ilmu perbandingan agama merupakan kekuatan beliau yang tidak dapat dinafikan lagi banyak membantu mempermudahkan tugasnya. Segalanya atas hidayah Allah jua. Beliau juga mempunyai blognya sendiri di alamat http://www.jjamarchon.blogspot.com.

 

 AL FATIHAH

 

 

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 11 Ogos 2010, in AGAMA, KELUARGA, UCAPAN. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: