MUNGKIR JANJI pertunangan: MANA JANJI MANISMU 1

 

Jalan Kimanis menggetarkan jiwa

 

MUNGKIR JANJI pertunangan: MANA JANJIMU 1

 

26 Julai 2010

Dua pasangan teruna dan dara yang telah menjalin hubungan cinta akhirnya mengikat tali pertunangan. Pertunangan memang disyariatkan oleh agama Islam. Ia mempunyai hukum hakam tersendiri. Umpamanya, adalah haram dan berdosa hukumnya andai seorang wanita yang masih tunangan orang lain tiba-tiba dikahwini oleh lelaki lain. Ia ditegah kerana pertunangan wanita berkenaan masih belum diputuskan lagi. 

Semasa majlis pertunangan, sudah menjadi kelaziman kedua-dua pihak akan membuat beberapa persetujuan penting seperti tempoh pertunangan, belanja perkahwinan, hantaran perkahwinan, mas kahwin dan lain-lain lagi. 

Namun, berlaku juga kejadian di mana salah satu pihak memutusan ikatan pertunangan mereka. Yang memeningkan, pihak yang memutuskan pertunangan itu langsung tidak mahu mengembalikan atau memulangkan pemberian atau barang-barang hantaran seperti pakaian dan lain-lain. Maklumlah, barang-barang tersebut sudahpun diserahkan lebih awal kepada pihak yang satu. Justeru, berlakulah kekecohan. Kadang-kadang pergaduhan besar berlaku. Mula-mula pergaduhan hanya melibatkan pasangan saja. Bila tak terkawal, pergaduhan merebak antara kedua keluarga pasangan. Ada kalanya, satu kampung jadi kecoh. Tidak kurang juga melibatkan kes yang dibawa terus ke balai polis untuk diselesaikan. Inilah angkara gagal menunaikan janji. Inilah yang dikatakan MUNGKIR JANJI. 

Dalam Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam 2004 (Sabah), seorang yang terkilan kerana mengalami kerugian akibat mungkir janji pertunangan boleh membuat tuntutan di Mahkamah Syariah. Pihak yang melanggar janji boleh disaman dan dituntut untuk mengembalikan hak yang sepatutnya dikembalikan kepada pihak yang terkilan. Pihak yang bertikai mempunyai hak di sisi undang-undang untuk mengambil khidmat guaman syarie. 

Untuk lebih jelas, ERAKITA menurunkan kandungan Seksyen berkenaan untuk rujukan. 

  

ENAKMEN 8 TAHUN 2004
ENAKMEN UNDANG-UNDANG KELUARGA ISLAM 2004 (SABAH)

BAHAGIAN II – PERKAHWINAN


Seksyen 15. Pertunangan:

Jika seseorang telah mengikat suatu pertunangan mengikut Hukum Syarak, sama ada secara lisan atau secara bertulis, dan sama ada secara bersendirian atau melalui seorang perantaraan, dan kemudiaannya enggan berkahwin dengan pihak yang satu lagi itu tanpa apa-apa sebab yang sah manakala pihak yang satu lagi bersetuju berkahwin dengannya, maka pihak yang mungkir adalah bertanggungan memulangkan pemberian-pemberian pertunangan, jika ada, atau nilainya dan membayar apa-apa wang yang telah dibelanjakan dengan suci hati oleh atau untuk pihak yang satu lagi untuk membuat persediaan bagi perkahwinan itu, dan yang demikian boleh dituntut melalui tindakan dalam Mahkamah. 

Bagi pihak yang beragama Islam, kes berkenaan hendaklah dibawa ke Mahkamah Syariah di tempat atau negeri di mana pihak berkenaan bermastautin. 

Tuntutan ganti rugi atas kemungkiran janji dalam pertunangan memang sensatif. Ia melibatkan soal maruah pihak-pihak. Tidak kurang kejadian di mana pihak-pihak yang bertelingkah membuat kecoh di luar mahkamah sebelum kes bermula. Dalam dewan mahkamah pula, lain lagi kejadiannya. Bila mata bertentang mata, kedua pihak yang sememangnya sudahpun ”PANAS” ada ketikanya tidak dapat menahan KEPANASAN. Belum jauh lawannya memberi keterangan, si kawan di sebelah sudah meninggikan suara dengan mengeluarkan kata-kata yang PANAS dan MEMANASKAN. 

Akhirnya, prosiding perbicaraan boleh terganggu dan terpaksa ditangguhkan buat seketika. Kejadian berlaku kerana tidak ada siapa dapat menduga apa akan terjadi semasa perbicaraan. Akhirnya, berlakulah DRAMA kejar mengejar dari dewan ke luar dewan. Bila saja keluar dari dewan, lain lagi yang terjadi. Berlaku juga pergelutan antara kedua pihak melibatkan tumbuk menumbuk, tampar menampar. Kata-kata kesat dan memalukan sudah tidak terkawal. 

Ada juga kejadian di mana pihak polis terpaksa datang untuk mengawal keadaan. Perbicaraan yang tadinya tenang akhirnya hanya mampu berlangsung beberapa minit saja. Jika pihak diwakili peguam, peguam biasanya memohon Mahkamah untuk penangguhan ke satu tarikh yang baru. Akhirnya tarikh baru untuk perbicaraan ditetapkan dengan harapan bahawa kedua pihak telah reda dari KEPANASAN. 

Inilah sekelumit dari banyak dan bermacam-macam kerenah yang berlaku dalam masyarakat kita akibat MUNGKIR JANJI PERTUNANGAN. Semoga sedikit cerita mengenai mungkir pertunangan ini dapat membuka minda kita semua.

 RENUNG-RENUNGKAN

 

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 26 Julai 2010, in AGAMA, KELUARGA, RENUNGAN, UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: