Aplikasi system kewangan Islam: 11

 

Keindahan lembah Tambunan dari atas. Subhaanallah..

 

Aplikasi system kewangan Islam

 

13 Julai 2010

Perlembagaan Malaysia telah meletakkan urusan mengenai kewangan dan perbankan di dalam Senarai 1 yang juga dipanggil Senarai Persekutuan. Ini bermakna, perkara berkaitan kewangan dan perbankan terletak di bawah kuasa Parlimen untuk menggubal undang-undang berkaitan dengannya. Dewasa ini, sistem kewangan Islam telah menyerap masuk ke negara ini sehingga hampir kesemua bank-bank konvensional turut serta menyediakan produk kewangan Islam. Bank-bank berteraskan urusniaga secara Islam pula tumbuh begitu pesat bagai cendawan.

Penubuhan Bank Islam Malaysia Berhad pada tahun 1983 telah membuka lembaran baru bagi system kewangan Islam untuk terus bertapak kukuh di negara ini. Tahun 1983 telah menyaksikan Parlimen meluluskan satu undang-undang khusus bagi mengawal dan mentadbir kewangan Islam iaitu Akta Bank Islam 1983. Kini, setelah lebih dua dekad system kewangan Islam diperkenalkan di Malaysia, dikatakan hampir 70 peratus pelanggan yang melanggan produk-produk kewangan Islam yang ditawarkan adalah dari kalangan bukan Islam.

Pengurusan yang cekap di samping sokongan padu kerajaan serta nilai-nilai keadilan dan ketelusan dalam system ini telah memainkan peranan penting untuk menarik minat pelbagai golongan menggunakan system kewangan Islam ini. Fakta ini secara tidak langsung telah memberi satu pengiktirafan kepada kedudukan agama Islam di tempat yang selesa dari kaca mata seluruh rakyat Malaysia.

Sesungguhnya kemasukan dan perkembangan pesat system kewangan Islam di negara ini telah memberikan pilihan dan peluang yang begitu luas kepada umat Islam untuk beralih dari menggunakan system kewangan konvensional kepada system kewangan Islam. Kini tidak ada lagi alasan khususnya bagi orang Islam di Negara ini untuk terus menggunakan produk-produk perbankan konvensional yang berteraskan system riba. Yang pasti, produk kewangan Islam yang bersih dari unsur-unsur riba telah tersedia di hadapan kita.

Sesuai dengan gagasan 1Malaysia yang diwar-warkan oleh kerajaan, elok benarlah pada pendapat ERAKITA agar seluruh rakyat Malaysia menggunakan produk kewangan berteraskan Islam. Mungkinkah sebuah bank yang dinamakan Bank 1Malaysia dapat diwujudkan di Negara ini. Bank itu nanti sepenuhnya menggunakan produk kewangan Islam memandangkan produk Islam kini diterima baik oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira bangsa dan agama. Ciri-ciri keadilan dan sejagat dalam system kewangan Islam bersesuaian dengan konsep 1Malaysia yang bersifat perpaduan dan sejagat.

Kehadiran Bank 1Malaysia yang berteraskan kewangan Islam sepenuhnya nanti sudah tentu melonjakkan Islam sebagai agama dominan di Malaysia.

 

BERSAMA MENYOKONG PERBANKAN ISLAM

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 13 Julai 2010, in AGAMA, UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. 1 Komen.

  1. mudah-mudahan Malaysia dapat mengamalkan ekonomi Islam 100% pada masa akan datang.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: