Jawatan-Jawatan utama negara dipegang orang Islam: 10

Jawatan-Jawatan utama negara dipegang orang Islam

22 Jun 2010

Selain dari jawatan-jawatan penting seperti Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja, tidak terdapat sebarang peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan yang menetapkan bahawa seorang pemimpin negara atau ketua pentadbiran dalam kerajaan mestilah terdiri dari orang Islam. Samada disedari atau tidak, jawatan-jawatan utama dalam negara ini telah dipegang oleh orang Islam. Keadaan ini berterusan sehingga ke hari ini. Jika diteliti sejarah negara semenjak kemerdekaan tahun 1957, semua Perdana Menteri Malaysia sebagai adalah terdiri dari orang-orang Islam.

Keadaan ini masih berterusan sehingga kini. Jawatan-jawatan penting seperti Ketua Hakim Negara juga belum pernah menyaksikan orang bukan Islam dilantik memegang jawatan tersebut semenjak negara ini mencapai kemerdekaan. Begitu juga keadaannya dengan jawatan-jawatan lain seperti Ketua Polis Negara, Ketua Tentera, Ketua Setiusaha Negara (KSN) dan Peguam Negara. Bagi negeri-negeri yang mempunyai raja, sejarah telah mencatatkan bahawa kesemua Menteri Besar yang pernah dilantik di negeri-negeri ini adalah terdiri dari orang Islam.

Perlembagaan Negeri Johor sebagai contohnya menetapkan bahawa seorang yang dilantik sebagai Menteri Besar mestilah orang Islam. Dominasi orang Islam untuk menjawat jawatan penting seperti Menteri Besar jelas terserlah di Negeri Perak sebaik Pilihanraya Umum ke-12 berakhir. Walaupun Parti DAP yang diwakili majoritinya oleh kaum Cina mendapat kerusi terbanyak dalam Pakatan Rakyat, namun pada akhirnya, Wakil Rakyat dari Parti PAS iaitu Datuk Seri Nizar Jamaluddin dilantik sebagai Menteri Besar. Keadaan tetap memihak kepada Parti PAS untuk perlantikan seorang Menteri Besar Perak pada tahun 2008 memandangkan wakil rakyat dari PAS adalah terdiri dari kaum Melayu yang sudah tentu beragama Islam.

Walau bagaimanapun, tidak semua negeri di Malaysia mengamalkan sedemikian rupa terutama bagi negeri-negeri yang tidak beraja. Negeri-negeri seperti Sabah, Perak dan Sarawak telah menyaksikan bagaimana Jawatan Ketua Menteri telah disandang bersilih ganti dari kalangan pelbagai kaum dan agama. Keadaan ini sebenarnya satu keunikan dalam negara kita.

Apa yang penting pada pendapat ERAKITA ialah,  amalan yang jelas memperlihatkan dominasi orang Islam dalam kepimpinan di Malaysia harus dihayati agar kepentingan agama Islam tetap terpelihara tanpa menjejas hak dan kepentingan agama lain untuk terus diamalkan oleh penganutnya.

SEKADAR UNTUK RENUNGAN


About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 22 Jun 2010, in AGAMA, RENUNGAN, UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: