Penubuhan Mahkamah Islam yang dikenali Mahkamah Syariah: 9

Penubuhan Mahkamah Islam yang dikenali Mahkamah Syariah

9 Jun 2010

Dominasi orang Islam ke dalam aspek pentadbiran dan undang-undang di negara ini bertambah kukuh dengan wujudnya Mahkamah Syariah, khusus membicarakan kes-kes melibatkan urusan orang Islam mengenai perkara-perkara yang disebutkan dalam Senarai 2, Jadual ke-9, Perlembagaan Persekutuan. Walaupun dihadkan untuk orang Islam sahaja, namun kewibawaan dan ketinggian Mahkamah Syariah sebagai mahkamah keadilan di negara ini telah dipertahankan apabila satu pindaan penting perlembagaan dibuat pada than 1988. Pindaan penting yang dimaksudkan ialah Perkara 121(1A).

Pindaan yang dibuat ini sekaligus menghalang Mahkamah Awam daripada membicarakan perkara-perkara yang jatuh dalam bidangkuasa Mahkamah Syariah. Pindaan ini juga mempunyai matlamat untuk mengelakkan sebarang pertindihan bidangkuasa antara Mahkamah Syariah dan Mahkamah Awam. Pada masa ini, kesemua negeri di seluruh negara telahpun mempunyai Mahkamah Syariah sendiri. Bahkan, bangunan-bangunan Mahkamah Syariah juga telah banyak di dirikan di seluruh negara.

Untuk mengemaskini dan menyeragamkan pentadbiran undang-undang berkaitan hukum syarak di seluruh negara, satu usaha telah dibuat dengan menubuhkan sebuah jabatan khusus di peringkat kebangsaan iaitu Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM). Bidangkuasa Mahkamah Syariah yang begitu terhad walau bagaimanapun, tidaklah pula menghalang hakim-hakim Mahkamah Syariah untuk menggunapakai sepenuhnya kaedah atau tatacara perbicaraan menurut hukum syarak termasuklah pemakaian undang-undang keterangan Islam.

Kenaikan gaji yang berpatutan kepada hakim-hakim syarie sehingga ke tahap Jusa A pada ketika ini merupakan satu lagi pengiktirafan besar kerajaan kepada institusi Mahkamah Syariah. Usaha untuk menjadikan tangga gaji para hakim Mahkamah Syariah sepertimana skel gaji hakim-hakim Mahkamah Awam sedang dijalankan. Tujuannya, untuk meninggikan lagi martabat dan kewibawaan pentadbiran kehakiman Islam di negara ini. Justeru itu, jelas sekali kedudukan agama Islam di negara ini sentiasa terpelihara berdasarkan kepada apa yang termaktub perlembagaan.

SYARIAH ASAS KEADILAN


About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 9 Jun 2010, in AGAMA, UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. 1 Komen.

  1. ardiansyah putera

    salam, siapakah yg bertanggungjawab atau memantau dari segi pembangunan mahkamah syariah di malaysia?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: