Kuasa Negeri menggubal undang-undang berkaitan agama Islam: 8

Kuasa Negeri menggubal undang-undang berkaitan agama Islam

2 Jun 2010

Di Malaysia, kuasa dalam bidang pemerintahan dan perundangan dibahagikan antara Kerajaan Pusat dan kerajaan-kerajaan negeri. Dalam konteks agama Islam, perlembagaan telah meletakkan soal agama dan hukum syarak di bawah Senarai Negeri, kecuali mengenai Wilayah Persekutuan. Perkara-perkara mengenai agama Islam dan hukum syarak yang dimaksudkan telah disenaraikan secara terperinci dalam Jadual 9, Senarai II Perlembagaan. Dalam erti kata lain, Kerajaan Pusat dalam konteks Wilayah Persekutuan dan kerajaan-kerajaan negeri diberi kuasa untuk menggubal undang-undang bagi orang Islam mengenai perkara-perkara yang terkandung dalam Senarai II.

Perkara-perkara mengenai hukum syarak itu walau bagaimanapun masih terhad kepada undang-undang diri dan keluarga. Dalam hal ini, walaupun bentuk undang-undang Islam yang boleh digubal amat terhad, namun kewujudan peruntukan tersebut memberi gambaran bahawa agama Islam sentiasa mendapat kedudukan yang istimewa dalam perlembagaan berbanding agama lain.  Berikut adalah kandungan Senarai II  untuk panduan kita.

JADUAL 9 PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN

Senarai II—Senarai Negeri

1. Kecuali mengenai Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, hukum Syarak dan undang-undang diri dan keluarga bagi orang yang menganut agama Islam, termasuk hukum Syarak yang berhubungan dengan pewarisan, berwasiat dan tidak berwasiat, pertunangan, perkhawinan, perceraian, mas kahwin,nafkah, pengangkatan, kesahtarafan, penjagaan, alang, pecah milik dan amanah bukan khairat; Wakaf dan takrif serta pengawalseliaan amanah khairat dan agama, pelantikan pemegang amanah dan pemerbadanan orang berkenaan dengan derma kekal agama dan khairat, institusi, amanah, khairat dan institusi khairat Islam yang beroperasi keseluruhannya di dalam Negeri; adat Melayu; Zakat, Fitrah dan Baitulmal atau hasil agama Islam yang seumpamanya; masjid atau mana-mana tempat sembahyang awam untuk orang Islam, pewujudan dan penghukuman kesalahan yang dilakukan oleh orang yang menganut agama Islam terhadap perintah agama itu, kecuali berkenaan dengan perkara yang termasuk dalam Senarai Persekutuan; keanggotaan, susunan dan tatacara mahkamah Syariah, yang hendaklah mempunyai bidang kuasa hanya ke atas orang yang menganut agama Islam dan hanya berkenaan dengan mana-mana perkara yang termasuk dalam perenggan ini, tetapi tidak mempunyai bidang kuasa berkenaan dengan kesalahan kecuali setakat yang diberikan oleh undang-undang persekutuan; mengawal pengembangan doktrin dan kepercayaan di kalangan orang yang menganut agama Islam; penentuan perkara mengenai hukum dan doktrin Syarak dan adat Melayu.

Selamat Menghayatinya


About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 2 Jun 2010, in AGAMA, UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: