PENYAKIT T.B (TAKUT BINI) atau S.B (SAYANG BINI ): apa bezanya?

 

 

PENYAKIT T.B (TAKUT BINI) atau S.B (SAYANG BINI )

Apa Bezanya?

 

21 MEI 2010 

Entah mengapa tajuk di atas benar-benar menarik perhatian ERAKITA sebaik membuka facebook (FB), sebuah laman sembang sosial yang ”mengancam dan menawan” dunia masa kini. Tajuk di atas hanyalah tulisan asal dalam profail salah seorang rakan ERAKITA. Ayatnya pendek tapi telah menarik perhatian dan komentar ramai rakan-rakan FB. Pelbagai reaksi yang diberikan sehingga kita tak akan ”kering gusi” membaca pendapat dan komentar yang mereka lontarkan. 

ERAKITA tertarik kepada salah satu respon rakan FB mengenai tajuk di atas. Katanya: 

Sepatutnya bini yang kena takut dengan suami. Kalau takut bini sampai pergerakanpun terhad, lepak dengan kawan-kawanpun tidak boleh, buat facebookpun kena marah, paling teruk pergi membeli barangpun sampai mau speed kereta 120km/hrs sebab bini marah. Aduiiii kawanku kesihan…..

Kenyataan tersebut menarik perhatian seorang rakan FB wanita. Dalam responnya, ia menyatakan rasa kesihannya pada rakan FB lelaki yang mengeluarkan kenyataan di atas. Dengan nada selamba, rakan FB lelaki itu kemudiannya menjawab seperti berikut:

Bukan saya bah itu, saya kesian saja…. dengan dot.dot dot bukan nama sebenar sebab sampai buka facebookpun terpaksa di kegetaan (kebun getah). Banyak nyamuk lagi itu, terpaksa tapuk-tapuk (sembunyi-sembunyi) sebab kalau bini nampak ada facebook habis kena marah. Silap haribulan terpaksa tidur di ruang tamu..melampau…

 Setelah membaca pelbagai respon rakan FB, ERAKITA tertarik untuk turut memberi respon spontan seperti berikut:

Jika diteliti masalah yang dihadapi hamba Allah dalam cerita saudara tu, kalau benar ia sedang berlaku, ia sudah terkeluar dari Penyakit TB dan SB. Ia sebenarnya sudah mendapat status PR. P (Penyakit) R (Rumahtangga). Pasangan ini perlu dibantu. Kalau  terpaksa berfacebook di kebun getah samata-mata takut bini, layak benar mereka diberi ubat. Tapi bukan ubat tablet. Ubatnya ialah ubat rohani, ubat minda, ubat hati, ubat ilmu dan ubat akhirat. Perlu jumpa dan dapatkan ubatnya dari orang yang berkelayakan. 

Takut Bini (TB) secara keseluruhannya tidak baik. Ia lebih menyerlahkan betapa sang suami lemah dan ikut telunjuk isteri. Suami telah gagal menjalankan tugas sebagai ketua dan pemimpin dalam rumahtangga. Takut Bini untuk berpoligami juga sebenarnya tidak baik kerana andai poligami itu benar-benar terjadi, igauan dan sindrom TB itu sentiasa akan mengejar dan menghantui suami sampai bila-bila. Jika nak berpoligami, sewajarnya TB itu ditukar kepada TA. TA maknanya Takut Allah. Inilah yang mesti dan sepatutnya wujud pada suami jika nak berpoligami. 

Mengapa TA? Mesti Takut Allah kerana takut-takut tidak dapat berlaku adil pada isteri-isteri. Takut Allah kerana tidak dapat menunaikan amanah dan paling takut lagi, jika gagal berlaku adil menurut kemampuan. Dikhuatiri bahawa kedudukan bahu menjadi SENGET di akhirat kelak akibat tidak berlaku adil pada isteri-isteri. Inilah yg sepatutnya ditakuti oleh para pencita dan pemburu poligami. Bukan senang. Bila ketakutan kepada Allah itu mendahului dan menguasai diri si suami, akhirnya rasa TB itu tidak perlu timbul. Hanya keimanan yang ampuh dan kental pada diri suami dapat menjadikan dirinya Takut Allah ketika berpoligami.

Walau bagaimanapun, TS (Takut Suami) di pihak isteri secara keseluruhannya ada kebaikannya dalam rumahtangga. Cuma, ketakutan pada suami itu harus berlaku pada perkara-perkara yang halal dan menasabah. Contoh TS yang baik dan tinggi nilainya ialah apabila isteri takut dimurkai suami atau tidak diredhai suami apabila isteri tidak taat dan patuh perintah suami dalam perkara yg maaruf (baik). 

Keredhaan suami perlu dan sangat kritikal untuk melayakkan isteri masuk syurga. Di sinilah bezanya antara taat dan takut antara suami kepada isteri dan isteri kepada sang suami. Namun, ketaatan isteri pada suami terbatal andai suruhan suami itu ada kaitan dengan perkara haram. Contohnya, jika suami meminta isteri membeli ARAK atau NOMBOR EKOR, hilanglah secara mutlak kewajiban isteri untuk mematuhi atau memenuhi permintaan itu. Sesuai dengan ingatan Nabi s.a.w, tiada ketaatan pada perkara maksiat. Jika suruhan sedemikian datang dari suami, isteri tidak lagi wajib mentaatinya. Jika suruhan tersebut datang dari penguasa atau pemerintah, orang bawahan atau rakyat tidak lagi wajib untuk mentaatinya.

SB (Sayang Bini) secara keseluruhannya baik. Bahkan sindrom SB inilah yang semestinya wujud dalam rumahtangga. Sayang Bini mesti ikhlas disertai rasa belas kasihan. Kasih sayang suami kepada bini amat mujarab untuk melantunkan lebih tinggi rasa bahagia dan kedamaian. Cahaya kebahagiaan terserlah apabila suami dan isteri serta anak-anak boleh tersenyum riang setiap hari, berbicara secara berdepan dan makan bersama tanpa kehadiran kata-kata yang mengguris dan menyakitkan hati. 

Demikian sekelumit ulasan terhadap Penyakit TB dan SB di atas. Penyakit TB adalah penyakit dalam rumahtangga dan SB pula adalah ubat dan penyeri rumahtangga. PR pula adalah hasil dari TB dan pelbagai lagi penyakit-penyakit dalam rumahtangga. Sesiapa yang telah mendapat status PR, wajar benarlah ia mendapatkan ubat istimewa dari orang-orang yang berkelayakan. Ini kerana, status PR ini sebenarnya telah meletakkan pasangan tersebut hanya SELANGKAH ke alam kehancuran sebuah KERAJAAN RUMAHTANGGA. Oleh itu cepat-cepatlah berubat!

 
WAHAI SUAMI.. SAYANGILAH BINI ANDA

 

 

Advertisements

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 21 Mei 2010, in AGAMA, KELUARGA, RENUNGAN. Bookmark the permalink. 1 Komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: