Kalimah ALLAH dalam sumpah YDPA (AGONG): 6

Yang diPertuan Agong (YDPA) mengangkat sumpah jawatan dengan menggunakan kalimah Allah

13 Mei 2010

Kedudukan yang tinggi dan istimewa kepada agama Islam di sisi Perlembagaan Malaysia diperkuatkan dengan adanya peruntukan khusus yang menghendaki YDPA melafazkan sumpah mengambilalih jawatan sebagai YDPA menggunakan kalimah suci Islam iaitu “Wallahi, Wabillahi, Watallahi”. Bentuk lafaz menerima jawatan itu dinyatakan dalam Jadual 4 perlembagaan. Semasa bersumpah, YDPA turut berikrar dengan kalimah-kalimah suci di atas untuk memelihara agama Islam pada setiap masa. Sumpah untuk memelihara agama Islam pada setiap masa oleh YDPA memberi bonus besar kepada ketinggian dan keutamaan agama Islam dalam negara ini. Sumpah tersebut merupakan satu jaminan yang serius dari YDPA untuk memastikan agama Islam tetap terpelihara kedudukannya di negara ini dalam apa juga keadaan.

ERAKITA memetik lafaz sumpah tersebut di bawah ini sebagaimana dinyatakan dalam JADUAL KEEMPAT (Perkara 37) Perlempagaan Persekutuan. Perhatikan dan renunglah bait-bait lafaz tersebut sebagaimana berikut:

Perkara 37

BAHAGIAN 1

SUMPAH BAGI YANG DIPERTUAN AGONG

Kami ………………………. ibni…………………………. Yang diPertuan Agong bagi Malaysia bersumpah dengan melafazkan:

Wallahi:            Wabillahi:         Watallahi;

maka dengan lafaz ini berikrarlah kami dengan sesungguh dan dengan sebenarnya mengaku akan taat setia pada menjalankan dengan adilnya pemerintahan bagi Malaysia dengan mengikut sebagaimana undang-undang dan Perlembagaan Negeri yang telah disah dan dimasyhorkan dan yang akan disah dan dimasyhorkan di masa hadapan ini.  Dan lagi kami berikrar mengaku dengan sesungguh dan dengan sebenarnya memeliharakan pada setiap masa Ugama Islam dan berdiri tetap di atas pemerintahan yang adil dan aman di dalam negeri.

Sumpah bagi Timbalan Yang diPertuan Agong juga menggunakan kalimah Allah sebagaimana sumpah jawatan YDPA di atas. Ada dakwaan mengatakan bahawa Malaysia adalah sebuah negara sekular yang memisahkan pemerintahan atau pentadbiran sebuah negara dengan agama. Pada masa yang sama, tampak juga dakwaan yang mengatakan bahawa Malaysia bukan negara sekular tetapi ia adalah sebuah negara Islam. Jika dirujuk Kamus Dewan (Edisi Ketiga), Dewan Bahasa Pustaka , hal. 1213, perkataan SEKULAR bermaksud berkaitan dengan keduniaan, bersifat duniawi dan tidak berkaitan dengan keagamaan.

Soalnya, jika SEKULAR itu merupakan hal keduniaan atau duniawi semata-mata tanpa ada kaitan dengan agama, apakah layak dakwaan yang mengatakan Malaysia sebagai negara sekular? Berdasarkan kepada lafaz sumpah YDPA di atas sebagaimana yang sebutkan dalam PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN, jelas sekali YDPA bersumpah dengan kalimah Allah sebanyak 3 kali. Bukan setakat itu, YDPA juga bersumpah untuk memelihara pada pada setiap masa UGAMA ISLAM. YDPA sebagai tunggak pemerintahan dan pentadbiran Negara Malaysia awal-awal lagi melalui sumpah jawatannya bersumpah memelihara Ugama Islam.

Saudara, sesungguhnya lafaz sumpah di atas mengandungi makna yang amat penting terhadap kedaulatan dan ketinggian Agama Islam di negara ini. Bagi ERAKITA, kalimah sumpah YDPA yang menggunakan kalimah Allah dan pengakuan untuk MEMELIHARA UGAMA ISLAM pada setiap masa oleh YDPA menyingkirkan sama sekali dakwaan yang mengatakan Malaysia sebagai negara sekular. Banyak lagi contoh-contoh jelas dalam Perlembagaan Malaysia yang meletakkan Islam sebagai agama dominan dalam negara kita. Hanya yang menjadi persoalannya, sejauhmana Syariat Islam dilaksanakan di negara ini. Itulah agaknya isu yang sewajarnya menjadi perbincangan sebenar berbanding mewar-warkan bahawa Malaysia adalah negara Sekular.

BERSAMA MENGHAYATI PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN


Advertisements

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 13 Mei 2010, in AGAMA, UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: