DEFINISI ORANG MELAYU MEMIHAK KEPADA ISLAM: 5

Definisi Orang Melayu memihak Agama Islam

11 Mei 2010

Malaysia sebagai sebuah negara yang pesat membangun telah mencapai kemerdekaan sejak 50 tahun yang lalu atas dasar persefahaman dan muafakat pemimpin Parti Perikatan yang terdiri dari tiga buah parti utama iaitu Melayu, Cina dan India. Namun demikian, secara keseluruhannya, Malaysia mempunyai lebih dari 30 suku kaum yang tinggal di negara ini. Melayu, sebagai kaum terbesar di negara ini bagaimanapun sangat bernasib baik kerana tafsiran perkataan Melayu dalam perlembagaan telah dikaitkan dengan Islam. Menurut Perkara 160, “Melayu” ertinya seorang yang menganut agama Islam, lazim bercakap Bahasa Melayu termasuk mengamalkan adat istiadat Melayu. Bahasa mudah yang boleh diungkapkan ialah, setiap orang Melayu itu salah satu cirinya dan identitinya ialah mestilah beragama Islam.

Dalam satu kes hangat yang telah diputuskan pada tahun 2007 oleh Mahkamah Persekutuan, percubaan Lina Joy atau nama Islamnya Azlina Jailani untuk membuang perkataan Islam yang tertera dalam kad pengenalannya telah ditolak. Dengan kata lain, satu periystiharan dari Mahkamah Syariah bahawa beliau bukan lagi beragama Islam mesti diperolehi terlebih dahulu. Apa yang menarik dalam kes ini ialah, ketika pertama kali Lina Joy mengemukakan permohonan di Mahkamah Tinggi untuk memadam perkataan Islam dalam kad pengenalannya dan seterusnya mendapatkan pengesahan bahawa beliau telah keluar Islam, Hakim Mahkamah Tinggi yang mendengar kes tersebut telah membuat satu keputusan penting.

Hakim tersebut, YA Dato Faiza Tamby Chik telah memutuskan antara lainnya bahawa sebagai orang Melayu, Lina Joy yang nama Islamnya Azlina Jailani, tidak boleh sama sekali menukar agamanya. Ini kerana, menurut peruntukan perlembagaan sebagaimana Perkara 160, orang Melayu itu telah ditafsirkan sebagai orang yang menganut Islam. Oleh itu, sebagai orang Melayu, Azlina Jailani mesti kekal sebagai orang Islam dan tiada jalan baginya untuk menukar agama. Selagi beliau berbangsa Melayu, selagi itulah jalan untuknya keluar dari agama Islam tertutup sama sekali.

Keputusan Yang Arif Dato Faiza Tamby Chik mengenai tafsiran “ Melayu” itu tidak dirayu. Isu tersebut juga tidak dibangkit dan diputuskan di Mahkamah Persekutuan sebagai mahkamah teratas dan terakhir sekali. Dengan itu, keputusan Mahkamah Tinggi mengenai tafsiran “Melayu” itu kekal diterima dan digunapakai. Dari penjelasan ini, nyatalah bahawa agama Islam sekali lagi mendapat kedudukan istimewa dalam perlembagaan apabila ia dikaitkan dengan Melayu. Kelebihan menjadi orang Melayu yang sekaligus menaikkan lagi imej dan martabat agama Islam di sisi Perlembagaan Malaysia.

Berdasarkan kepada tafsiran perkataan “Orang Melayu” dalam Perlembagaan di atas, Erakita bersetuju dengan berpendapat yang mengatakan bahawa sebarang undang-undang yang memberi ruang kepada orang Melayu untuk keluar Islam adalah menyalahi undang-undang Perlembagaan. Ini kerana, selagi seseorang itu orang Melayu, selagi itulah ia sama sekali tidak ada ruang untuk keluar Islam kerana orang Melayu itu jelas dinyatakan oleh Perlembagaan sebagai orang yang menganut agama Islam. Meletakkan Orang Melayu sebagai Orang Islam merupakan salah satu kaedah mencegah orang Melayu menjadi MURTAD sewenang-wenangnya.

Melayu itu Islam tapi Islam tidak semestinya Melayu


Advertisements

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 11 Mei 2010, in AGAMA, UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: