Kedudukan Islam semasa Darurat: 4

 

 

Kekebalan agama Islam dan Hukum Syarak dari sebarang pindaan semasa darurat

 

7 MEI 2010 

Kamus Dewan antara lain menerangkan maksud “darurat” sebagai keadaan serna sulit (huru hara, tidak aman dan sebagainya) yang disebabkan oleh ancaman musuh (peperangan dan lain-lain). Konsep darurat ini diiktiraf dalam semua negara dan system undang-undang. Undang-undang darurat pula diterangkan sebagai undang-undang yang digubal dan dikuatkuasakan dalam masa darurat.

Secara umumnya bolehlah dikatakan bahawa darurat adalah satu keadaan yang menizinkan sesuatu yang pada masa lain tidak boleh dilakukan. Perkara 150 menyediakan peruntukkan khusus mengenai darurat. Dalam konteks perlembagaan, apabila sahaja darurat diiystiharkan, pihak eksekutif diberi kuasa untuk membuat undang-undang. Situasi ini adalah istimewa kerana dalam keadaan biasa, hanya Parlimen yang berhak menggubal undang-undang dalam konteks persekutuan.

Sewaktu darurat, kerajaan pusat boleh mengambilalih pemerintahan sesebuah negeri. Dengan kata lain, kerajaan puasa diberi kuasa yang sangat luas sebaik sahaja darurat diiystiharkan. Berbalik kepada kedudukan agama Islam semasa darurat, satu persoalan timbul, samada kerajaan pusat juga mempunyai kuasa mencampuri urusan mengenai agama Islam? Melihat kepada peruntukan dalam perlembagaan, Perkara 150 jelas menegaskan bahawa soal agama Islam dan adat istiadat Melayu sama sekali tidak boleh dicampuri oleh kerjaan pusat.

Dengan kata lain, semasa darurat, kerajaan pusat tidak ada kuasa mengambil alih atau membuat undang-undang dalam perkara agama Islam dan adat istiadat Melayu. Sekali lagi, Perlembagaan Persekutuan jelas memberi kedudukan istimewa kepada Agama Islam. Melihat keadaan ini, ERAKITA sekadar membangkitkan satu persoalan untuk renungan. Setelah mendapati bahawa Agama Islam diberi kedudukan istimewa berbanding agama lain dalam Perlembagaan Persekutuan sebagaimana dibincangkan, soalnya ialah apakah Malaysia boleh dikatakan sebuah negara Islam atau negara sekular? Sama-sama kita renungkan.

 

Sama-sama kita renungkan

 

 

 

 

Advertisements

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 7 Mei 2010, in AGAMA, UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: