PENGGUNAAN DANA AWAM UNTUK KEPENTINGAN AGAMA ISLAM: 3

Pengunaan Dana Awam untuk kepentingan Agama Islam

3 Mei 2010

Satu lagi sinario menarik mengenai dominasi orang Islam di negara dapat dilihat melalui peruntukan dalam Perkara 12(2) apabila kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri diberi kuasa untuk menubuh dan membiayai institusi-institusi Islam dan pendidikan Islam dengan menggunakan dana atau wang kerajaan.

Dengan kata lain, wang kerajaan adalah sah digunakan untuk tujuan pentadbiran dan pembangunan Agama Islam. Ini termasuklah mengunakan dana awam untuk mentadbir dan melaksanakan undang-undang Islam setakat yang dibenarkan oleh Perlembagaan. Tidak menghairankan apabila kerajaan menubuh dan membiayai sekolah-sekolah agama, termasuklah masjid dan surau di seluruh negara dengan menggunakan wang kerajaan.

Bagi agama lain, mereka tidak mempunyai keistimewaan seperti ini. Di bawah Perkara 12, mereka juga diberi kebebasan menubuh dan membina sekolah-sekolah agama serta rumah ibadat mereka tetapi pembiayaan kos, penyelengaraan serta pentadbiran agama-agama tersebut adalah menggunakan pembiayaan sendiri. Walau bagaimanapun, kerajaan sebagaimana amalan pada hari ini mempunyai budi bicara untuk membantu pembiayaan institusi agama-agama lain melalui saluran-saluran atau makenisma tertentu. Gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan kerajaan baru-baru ini dilihat sebagai salah satu langkah untuk memberi ruang kepada kaum dan agama-agama lain untuk menikmati beberapa kemudahan dan insentif dari kerajaan.

Walau apapun keadaannya, peruntukan dalam Perkara 12(2) Perlembagaan di atas terbukti menyerlahkan keistimewaan agama Islam mengatasi agama lain di negara ini. Bagi Erakita, kedudukan istimewa Islam ini merupakan salah satu implikasi atau kesan langsung dari kedudukan undang-undang yang meletakkan Islam sebagai Agama bagi Persekutuan Malaysia.

Membangun Bersama Islam


Advertisements

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 3 Mei 2010, in AGAMA, UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. 1 Komen.

  1. saya nak tahu apakah kepentingan undang-undang dari perspektif islam dan pelbagai agama???

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: