SEKATAN PENYEBARAN AGAMA LAIN KE ATAS ORANG ISLAM: 2

Sekatan penyebaran agama lain ke atas orang Islam

30 April 2010

Kedudukan istimewa agama Islam di Malaysia diperkukuhkan lagi apabila Perkara 11(4) dengan jelas memberi kuasa kepada Parlimen dalam konteks Wilayah Persekutuan dan Dewan Undangan Negeri dalam konteks negeri-negeri untuk membuat undang-undang yang menyekat dan menghalang sebarang bentuk usaha mana-mana pihak untuk menyebarkan agama selain Islam di kalangan orang Islam.

Sementara agama lain tidak boleh disebarkan di kalangan orang Islam, lain pula kedudukannya bagi agama Islam. Dalam perlembagaan, orang-orang Islam diberi kebebasan untuk menyebar serta mengembangkan agama Islam di kalangan orang-orang bukan Islam. Kedudukan istimewa Islam seumpama ini merupakan salah satu kesan atau implikasi penting akibat permeterian Islam sebagai agama Persekutuan seperti termaktub dalam Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan.

Kedudukan hak yang kelihatan tidak seimbang ini tidak mustahil boleh menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan orang bukan Islam. Namun, harus diingat bahawa sejarah telah mencatatkan bahawa peruntukan-peruntukan penting dan sensatif dalam perlembagaan yang ada pada hari ini merupakan hasil persetujuan atau kompromi semua wakil-wakil kepada kaum-kaum yang utama sewaktu Malaysia menuju ke ambang kemerdekaan.

Berbalik kepada Perkara 11(4) Perlembagaan, dapat difahami bahawa setiap negeri diberi kuasa dan tanggungjawap untuk mengubal undang-undang pengawalan penyebaran agama lain ke atas orang Islam. Walau bagaimanapun, Perlembagaan ini tidak pula MEWAJIBKAN Wilayah-Wilayah Persekutuan atau Negeri-Negeri untuk membuat undang-undang tersebut. Dengan kata lain, terserahlah kepada Negeri-Negeri berkenaan samada nak membuatnya atau sebaliknya.

Dalam konteks Negeri Sabah, undang-undang tersebut belum lagi diwujudkan sehingga ke hari ini. Keadaan ini pada pendapat Erakita boleh mengundang lebih banyak aktiviti penyebaran agama lain ke atas orang Islam ekoran ketiadaan undang-undang bertulis untuk mengawal dan menyekatnya. Tidaklah mustahil bahawa kekosongan undang-undang dalam hal ini boleh mendatangkan kesan yang tidak baik dalam usaha menangani gejala murtad di kalangan penganut Islam yang sememangnya wujud ketika ini.

Berhubung Perkara 11(4), kuasa membuat undang-undang yang menyekat penyebaran agama lain di kalangan orang Islam dilihat sebagai satu bentuk penguasaan dan dominasi orang Islam di negara ini. Dominasi orang Islam ini tidak menghairankan kerana berdasarkan sejarah, Islam telahpun dianuti secara meluas di kalangan penduduk Tanah Melayu semenjak kesultanan Melayu Melaka pada abad ke-15.

Tidak ada harapan yang lebih besar melainkan usaha dan kesungguhan dari wakil-wakil rakyat yang dipilih rakyat di Dewan Rakyat atau Dewan Undang Negeri untuk membuat undang-undang Pencegahan Penyebaran Agama Lain di Kalangan Orang Islam.

Dalam konteks Sabah, kedudukan suara majoriti yang begitu kukuh di DUN Sabah pada ketika ini dilihat sebagai satu peluang dan kesempatan paling bernilai untuk menggubal undang-undang tersebut. Lagipun, tindakan tersebut bukanlah sesuatu yang sensatif memandangkan undang-undang tertinggi negara iaitu Perlembagaan Malaysia lebih 50 tahun yang lampau telahpun menyediakan dan mengizinkan untuk hal ini dilaksanakan.

Bagi Erakita, mengambil dan melaksanakan suatu peruntukan dalam Perlembagaan itu sesungguhnya suatu lambang penghormatan dan sokongan padu terhadap undang-undang tertinggi itu sendiri. Keistimewaan yang diberi kepada Agama Islam ini sewajarnya direnung dan dihayati agar matlamat penggubal undang-undang itu dapat diterjemahkan dalam bentuk pelaksanaannya.

Akhirnya, sesuai dengan kedudukan umat Islam sebagai penduduk majoriti di negara ini, kesucian dan kemurnian Islam semestinya dipertahankan dengan membuat undang-undang sekatan dan penyebaran agama lain di kalangan orang-orang Islam.

“Bersama Memantapkan Undang-Undang”


Advertisements

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 30 April 2010, in AGAMA, UNDANG-UNDANG. Bookmark the permalink. 2 Komen.

  1. Wonderful concept. I like it. Thank you for posting

  2. pak faisal ks

    Undang undang sekatan – restrains – tidak memberi apa-apa makna. Mengawal gejala murtad dengan penggubalan undang-undang tidak memberi makna, jika umat Islam semakin hari semakin tidak hadham akan agamanya sendiri. Islam sebagai agama yang diperlembagakan, meletakkan Islam itu sebagai kerdil.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: