MEMPERKASA EKONOMI: ayuh! bangkit semua

10217_1234618940813_1089366358_733526_2003678_n

Kini, Sistem Kewangan Islam sudah berada di sini

 

MEMPERKASA EKONOMI

28 Oktober 2009

Orang yang tekun dan bersusah payah untuk mendapatkan rezeki yang halal sangat disukai dan disayangi Allah. Ia semestinya diberi ganjaran pahala yang besar oleh Allah SWT. Dengan usaha gigih, orang akan mendapat rezeki lebih. Bila dapat rezeki lebih, banyaklah kebaikan yang dikecapi. Selain menjadi orang berharta yang disegani dan dihormati, ia mudah mempengaruhi manusia lain, ia dapat menolong orang susah, ia dapat membantu membangunkan prasarana orang Islam seperti rumah-rumah anak yatim, sekolah agama, mengadakan program-program kemasyarakatan, pendidikan dan lain-lain lagi. Bukan setakat itu, ia dapat pula membeli harta di kawasan-kawasan strategik agar ia menjadi penempatan orang Islam. Ia dapat mendirikan bangunan di tengah-tengah kawasan yang dipenuhi dan dikuasai bukan Islam. Ia dapat mendirikan kedai runcit atau restoran di kawasan tersebut untuk kemudahan umat Islam.

Lihatlah apa yang dilakukan oleh HARTAWAN TERNAMA DAN TERULUNG umat Islam di negara kita ketika ini. Tan Sri Syed Bukhari bukan lagi asing bagi kita. Beliau baru-baru ini dianugerah sebagai Tokoh Maal Hijrah Malaysia. Berbekalkan kekuatan harta berbilion ringgit, beliau menjadi salah seorang Islam yang begitu banyak menyumbangkan hartanya untuk menyemarakkan syiar Islam di negara ini. Begitu banyak sekali sumbangannya kepada umat Islam. Bayangkan saja bagaimana beliau dapat memberi sumbangan besar untuk membiayai banyak sekolah-sekolah agama, pembinaan masjid di sana sini dan lain-lain lagi. Sebuah masjid tersergam indah di tengah-tengah bandaraya kosmopolitan Kuala Lumpur yang dinamakan Masjid Syed Bukhari benar-benar mengujakan. Ia adalah hasil sumbangan beliau sendiri.

ERAKITA teringat akan sejarah besar umat Islam Sabah sekitar tahun 1974. Bayangkanlah saudara. Berbekalkan kekuatan kewangan dan pengaruh umat Islam Sabah ketika itu, sebuah GEREJA SDA yang terletak di atas bukit berdekatan dengan PADANG MERDEKA Kota Kinabalu berjaya berpindah ke tangan umat Islam. Gereja yang didirikan di kawasan seluas 0.56 hektar itu dibina sewaktu zaman penjajah British sekitar tahun 1930-an. Di bawah kepimpinan Bapa Kemerdekaan Sabah, Allahyarham Tun Datu Mustapha Datu Harun, merangkap Presiden USIA dan Ketua Menteri Sabah ketika itu, akhirnya gereja tersebut berjaya dibeli dengan harga RM1.05 juta. Penyerahan kunci secara rasminya dilakukan pada 20 Disember 1974. Tidak terfikir sama sekali betapa kekuatan ekonomi orang Islam mampu mencapai sesuatu impian yang HAMPIR MUSTAHIL untuk dilakukan. ERAKITA katakan HAMPIR MUSTAHIL kerana, dengan kekuatan pengaruh agama Kristian di Sabah, berserta kekuatan ekonomi serta sokongan dari pelbagai pihak dari luar negara, adalah tidak terfikir sama sekali untuk MEMBELI dan MENGAMBIL ALIH sebuah gereja menjadi sebuah MASJID di tengah-tengah Bandaraya Kota Kinabalu.

Ketika ini, fenomena pembelian gereja oleh umat Islam sedang berlaku di negara-negara barat. Kealpaan, kelalaian dan kemerosotan pegangan agama kebanyakan masyarakat barat hari ini membuatkan mereka tidak lagi mementingkan soal agama. Pegangan sekularisme yang memisahkan agama dan pemerintahan benar-benar ”DIHAYATI” dan praktikkan. Gereja-geraja yang telah sekian lama didirikan banyak terbiar. Akhirnya, kos penjagaan bangunan dan pemuliharaannya menjadi suatu bebanan besar buat masyarakat di sana. Saat itulah kekuatan dan kuasa ekonomi yang hebat dari umat Islam SANGAT-SANGAT memainkan peranan penting. Akhirnya, masyarakat barat hari demi hari hanya dapat melihat dengan mata kasar di hadapan mereka bagaimana satu demi satu gereja-gereja di negara mereka dibeli oleh umat Islam dan BERTUKAR WAJAH menjadi MASJID sekelip mata.

Tidak hairanlah betapa segelentir masyarakat barat, contohnya di Britian beberapa bulan lepas, telah mengadakan beberapa siri demonstrasi dan provokokasi kepada umat Islam. Mereka menyatakan kebimbangan dan rasa tidak senang dengan peningkatan yang begitu ketara jumlah umat Islam dan pengaruhnya di negara barat itu. Kini usaha mereka itu dilihat tidak akan mampu menyekat dengan mudah penularan kebangkitan pengaruh dan jumlah umat Islam di sana. Ini kerana, kekuatan pegangan agama masyarakat mereka begitu rapuh. Umat Islam pula hampir setiap hari bertambah apabila semakin ramai orang barat tertarik dan seterusnya memeluk Islam. Peristiwa dashyat 911 melibatkan serangan Bangunan Pencakar Langit di Amerika beberapa tahun lepas yang dikaitkan dengan perbuatan pengganas Islam benar-benar menarik kuat keinginan dan minat sebilangan besar masyarakat barat untuk mengenali agama Islam lebih dekat.

Perpaduan umat Islam yang semakin kuat menjadikan Islam makin dilihat mantap dan meyakinkan. Kemasukan sistem kewangan Islam di bank-bank tempatan di kebanyakan negara barat hari ini semakin subur dan tidak dapat dibendung lagi. Mereka mula melihat dengan penuh minat akan kehebatan dan keunggulan sistem kewangan Islam. Mereka kini mula membuka mata untuk melihat dan meikmati keadilan dan ketelusan sistem kewangan Islam. Jika anda berkesempatan untuk meninjau lebih dalam sistem kewangan Islam di dunia, anda akan dapati bahawa pemakaian dan pelaksanaan sistem kewangan Islam, sistem perbankan Islam yang menyingkirkan elemen atau unsur bunga (faedah) kini tumbuh bagai cendawan bukan saja di negara-negara rantau Asia, bahkan juga di negara-negara barat. Kini, usahawan-usahawan barat tidak lagi ragu-ragu untuk mengeluarkan wang berbilion-bilion untuk membuat pelaburan dalam skim kewangan Islam.

Pengalaman ERAKITA mengambil subjek Sistem Kewangan Islam selama satu semester di UIA di peringkat Master of Comparative Law pada tahun 2006 benar-benar mengujakan. Tugasan yang memerlukan kumpulan ERAKITA untuk mengumpul sebanyak mungkin kes-kes melibatkan isu-isu kewangan Islam dari seluruh dunia untuk dianalisa begitu menarik. Apa yang dapat dikongsi bersama ialah, mahkamah-mahkamah di negara-negara barat kini mula berhadapan dengan kes-kes melibatkan system kewangan Islam. Hakim-hakim barat tidak ada pilihan melainkan terpaksa juga memutuskan isu-isu tentang prinsip-prinsip asas kewangan Islam.

Ini kerana, sistem kewangan Islam bertunjangkan prisip-prinsip asas Islam, antaranya melibatkan syarat-syarat suatu ikatan kontrak atau perjanjian yang sah di sisi Syarak. Istilah-istilah Islam seperti mudarabah, wadiah, al-bay’ bithsaman ajil, murabaha dan pelbagai lagi istilah transaksi dalam Islam kini semakin menjadi hiasan dan sebutan di bank-bank barat dan Mahkamah Barat yang sekular itu.

Moralnya di sini ialah, betapa orang barat kini tidak lagi dapat lari dari belajar tentang Islam. Para hakim juga ”TERPAKSA” belajar konsep kewangan Islam. Ini kerana untuk memutuskan kes berkenaan, mereka tidak ada pilihan lain melainkan mestilah mempunyai pengetahuan yang diperlukan dalam isu berkaitan. Dalam memutuskan isu kewangan Islam, hakim-hakim ada kalanya memanggil individu-individu tertentu yang mempunyai kepakaran dalam bidang kewangan Islam dari mana-mana negara untuk menjelaskan kepada Mahkamah akan hal tersebut. Inilah yang dikatakan EXPERT OPINION atau PENDAPAT PAKAR di Mahkamah. Inilah fenomena dan realiti yang berlaku di dunia barat ketika ini yang sewajarnya diketahui umum.

Dalam konteks ekonomi umat Islam di Sabah, tidak dapat dinafikan betapa semakin hari semakin bertambah bilangan umat Islam di negeri ini yang semakin kukuh ekonominya. Pembukaan kedai dan pembinaan deretan rumah-rumah kedai di bandar-bandar utama di negeri ini melibatkan orang Islam amat dibanggakan. Dalam konteks ini, ERAKITA tertarik untuk mengambil contoh salah seorang usahawan Islam yang gigih dan berjaya seperti ABU ASLAM. Nama sebenar adalah Hj Akriah. Beliau kini mempunyai rangkaian perniagaan farmasi, buku-buku, kelengkapan pakaian Islam dan pelbagai lagi barangan Muslim di beberapa lokasi sekitar Kota Kinabalu. Bangunan yang digunakan untuk perniagaan dengan mengunakan perkataan ASLAM sudah menjadi sebutan dan pengetahuan umum bahawa pengusahanya adalah seorang Islam. Walaupun berjaya, beliau tidak meninggalkan aktiviti dakwah Islam di Sabah. Malah, dengan kekuatan ekonomi yang dimiliki, beliau dapat pula menggunakannya untuk menggerakkan kegiatan dakwah Islamiah di negeri ini. Alangkah baiknya andai lebih ramai lagi umat Islam sebaris atau setanding beliau untuk meningkatkan ekonomi Islam di samping menggunakan pula kekuatan ekonomi itu untuk kepentingan umat Islam.

Berbalik kepada cerita kekuatan ekonomi umat Islam, ERAKITA membawakan perbincangan di atas sebagai satu renungan kita semua. Renungan kita ialah, betapa pentingnya umat Islam hari ini menguatkan ekonomi mereka. Kekuatan ekonomi telah terbukti membawa banyak kejayaan tak terduga di hadapan kita. Dalam banyak tindakan dan perkara yang perlu dilakukan, umat Islam sewajarnya memberi pehatian khusus kepada perkara yang patut diberi keutamaan untuk dikerjakan sebelum yang lainnya. Kebijaksanaan bertindak berdasarkan keutamaan sesungguhnya banyak memberi pulangan besar bukan saja kepada diri sendiri, bahkan juga kepada orang ramai. Sekian buat renungan.

JOM! KUATKAN EKONOMI KITA


About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 28 Oktober 2009, in AGAMA, MOTIVASI, RENUNGAN, TOKOH. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: