RUMAH TERBUKA & ADAB SEBAGAI TETAMU

 

domemon

 

 

ADAB TETAMU DI RUMAH TERBUKA 

 

21hb. September 2009

Suasana kemeriahan Hari Raya yang kini memasuki hari kedua semakin dirasai. Jika kelmarin, umat Islam menunaikan solat sunat aidil fitri bersama pakaian baru raya yang pelbagai corak dan warnanya, kini hari raya kedua bakal diisi dengan program kunjung-mengunjung dan rumah terbuka. Pendek kata, siapa sahaja tetamu yang datang berkunjung ke rumah kita akan dilayan samada dikenali atau tidak dikenali. Inilah tradisi hari raya sejak dahulu lagi. Tidak kurang juga yang mengadakan majlis perkahwinan di minggu pertama atau kedua syawal atau kenduri seperti menggunting rambut anak, doa kesyukuran, doa selamat dan lain-lain lagi. 

Dalam keghairahan mengadakan rumah terbuka dan kunjung mengunjung sempena aidil fitri, ERAKITA ingin berkongsi dengan anda semua beberapa adab yang wajar diambil perhatian oleh para tetamu atau pengunjung di rumah terbuka. Maklumlah, namanyapun RUMAH TERBUKA. Menitikberatkan adab sebagai tetamu akan lebih mencantikkan suasana kemariahan aidil fitri di samping memperlihatkan kecantikan Islam itu sendiri di mata masyarakat bukan Islam. Antara adab sebagai tetamu ialah: 

1.         HORMAT KEPADA TUAN RUMAH. Apabila tiba di rumah yang dikunjungi, elakkan dari terus ke meja hidangan. Sebaiknya, carilah Tuan Rumah terlebih dahulu atau kalau kebetulan tidak ada ketika itu (mungkin sibuk di dapur atau melayan tetamu lain), bersalamlah dengan para tetamu yang berdekatan ketika itu. Sementara menunggu arahan Tuan Rumah, ambillah kesempatan untuk berbual-bual mesra dengan para tetamu yang ada. 

2.         KAWAL SUARA KETIKA BERBUAL. Keseronokan berbual terutama bertemu rakan-rakan juga ada kalanya membuatkan kita tidak sedar bahawa kita mengeluarkan suara yang kuat. Kadang-kadang, ia juga boleh mengganggu orang lain. Lebih parah, andai perbualan tersebut berkisar kepada umpatan atau perkara-perkara yang boleh menyakitkan hati Tuan Rumah atau orang lain. Keseronokan berbual-bual pasal perkembangan politik tanah air adakalanya agak sensetif bila terdapat orang-orang politik pihak lawan yang hadir ketika itu. Sebaiknya, sebagai tetamu, kita kenalah kawal suara kita dan berbuallah pada perkara-perkara yang dirasakan boleh dikongsi bersama tanpa menimbulkan sesetiviti. 

3.         ADAB MAKAN. Kesopanan amat penting ketika makan. Elakkan dari berebut-rebut. Jika perlu beratur, beraturlah mengikut giliran. Ambillah makanan ketika dipelawa Tuan Rumah. Mengambil makanan dengan kadar sederhana juga menunjukkan adab yang baik. Oleh itu, mengelak dari mengambil makanan berlebihan sehingga kelihatan berlonggok di pinggan satu cara yang amat baik. Lebih tidak manis sekiranya masih banyak sisa yang tinggal dalam pinggan kita sedangkan pada awalnya, kita melonggokkan makanan dalam pinggan kita tidak ubahnya seperti GUNUNG KINABALU. Kadang-kadang sampai ada makanan yang terjatuh dari pinggan gara-gara TIADA RUANG dalam pinggan. Pernahkah anda melihat suasana ini? Atau pernahkah anda mengalami peristiwa sebegini? 

Kadang-kadang, tanpa disedari perbuatan atau tingkah laku kita sepanjang majlis berkenaan diperhatikan orang, apath lagi jika kita mempunyai kedudukan tertentu dalam masyarakat. Persepsi orang terhadap diri kita penting sekali untuk diambil perhatian walaupun dalam suasana majlis rumah terbuka. Orang mungkin mempunyai tanggapan bahawa orang yang makan secara sederhana adalah orang yang sederhana sifatnya, tidak tamak, tidak haloba, tidak gelojoh, sabar dan mempunyai disiplin yang tinggi. Jika begitu, bagaimana pula tanggapan orang kalau kita mengambil makanan pada kadar yang banyak dan selepas itu tinggalkan sisa yang masih banyak di pinggan yang sama? 

4.         MEMELIHARA PANDANGAN. Sebagai tetamu, sebaiknya elakkanlah dari memandang ke sana ke sini. Sekali sekala itu wajar juga. Cuma, pandanglah yang perlu sahaja seperti memandang wajah para tetamu baru yang datang dengan pandangan ikhlas bersama senyuman. Memandang tetamu yang lain berkali-kali sambil berbisik-bisik dengan rakan sebelah kita juga perlu dielakkan. Ia mungkin menimbulkan rasa tidak selesa pada orang yang berkenaan. Lebih teruk jika melibatkan umpatan kepada orang lain. 

5.         HADKAN MASA. Kadang-kadang keseronokan bertemu kawan-kawan lama membuatkan kita tidak sedar bahawa kita telah berada di rumah Tuan Rumah agak lama. Kunjungan yang sepatutnya berlangsung dalam 20-30 minit akihrnya berlangsung sehingga 2-3 jam. Rasanya, tempoh itu TERLALU LAMA untuk majlis seumpama itu. Ia mungkin menumbulkan rasa tidak senang atau tidak selesa kepada Tuan Rumah. Lebih malang andai ruangan rumah atau kerusi tetamu yang disediakan begitu terhad. Kehadiran kita yang begitu lama dalam majlis itu menghalang orang lain dari mendapat tempat duduk. Tuan Rumah mungkin akan merasa tidak selesa apabila “TERPAKSA” berulang-ulang kali melayan kita dengan perbualan atau layanan yang sewajarnya diberikan kepada tetamu baru. 

6.         BILANGAN ROMBONGAN YANG SEDERHANA. Membawa ahli keluarga dan rakan-rakan ke satu majlis rumah terbuka memang seronok. Namun, kedatangan rombongan kita yang ramai mungkin akan menjadi satu KESULITAN kepada Tuan Rumah apatah lagi kehadiran kita di majlis tersebut tidak diberitahu lebih awal kepada Tuan Rumah. Manalah tahu jumlah makanan yang disediakan Cuma ala kadar untuk beberapa kepala sahaja. Lebih parah, jika tetamu lain yang diundang belum tiba. Hal-hal sekecil sebegini wajar diambil perhatian untuk mengelak kesulitan Tuan Rumah. 

Siapalah tahu, disebabkan kehadiran kita yang ramai, Tuan Rumah (suami isteri) boleh bergaduh disebabkan keadaan dah jadi kelam kabut. Sebagai tetamu, manalah kita tahu apa yang berlaku kepada pasangan Tuan Rumah ini di belakang dapur sana. Siapa tahu, isteri Tuan Rumah hanya muncul melayan tetamu setelah beberapa lama, mungkin disebabkan hanya setelah air matanya telah reda dan mukanya merahnya telah hilang gara-gara bergaduh dengan suaminya di belang dapur gara-gara kita sebagai TETAMU ISTIMEWANYA? Siapa tahu? 

Mana lagi nak layan tetamu, mana lagi nak masak baru, mana lagi nak memikirkan apa akan dilakukan untuk menyambut kehadiran tetamu lain yang yang telah diundang yang tidak lama lagi akan tiba, mana lagi nak bersabar dengan kerenah anak-anak tetamu yang ramai dan bagitu ”JAJAL” atau nakal dan tak terkawal. Kadang-kadang anak-anak tetamu sukar dikawal, sehingga ada yang berlari-lari keluar masuk rumah, masuk bawah meja, naik atas meja makan, masuk bilik Tuan Rumah yang kebetulan mungkin tak berkunci, masuk dapur, menangis-nangis atau tertumpah air dilantai dan pelbagai lagi karenah semulajadi mereka. Di sinilah peranan kita sebagai tetamu untuk menjaga adab kehadiran kita. 

Siapa tahu, kehadiran kita di majlis tersebut sebenarnya bukannya menggembirakan Tuan Rumah tetapi MEMENINGKAN kepala Tuan Rumah? Siapa Tahu? Di sinilah peri pentingnya kita memberitahu lebih awal kepda Tuan Rumah akan kehadiran kita dan bilangan anggota yang akan dibawa bersama. Namun, prinsip asas ialah, hadkanlah bilangan anggota keluarga atau ahli rombongan yang akan dibawa ke rumah terbuka. Lainlah halnya sekiranya hanya keluarga kita saja yang dijemput pada ketika itu. Bilangan tetamu yang dibawa dalam jumlah yang agak ramai mungkin menjadi lebih baik dan MENGGEMBIRAKAN Tuan Rumah berbanding bilangan sedikit. Siapa Tahu? 

Demikianlah sedikit sebanyak tips-tips mengenai adab dan kaedah-kaedah sebagai Tetamu di majlis RUMAH TERBUKA untuk mana-mana majlis, terutama sekali sepanjang menyambut HARI RAYA AIDIL FITRI. Semoga panduan ringkas ini memberi menfaat kepada kita semua. Bagi ERAKITA, apa yang penting ialah kehadiran kita di majlis tersebut benar-benar MENGGEMBIRAKAN Tuan Rumah dan bukannya MEMENINGKAN Tuan Rumah.

  

AYUH KITA CERIAKAN RUMAH TERBUKA

 &

 JAGALAH ADAB SEBAGAI TETAMU

 

 

About ERAKITA

TERUSKAN LANGKAH USAH BERHENTI

Posted on 21 September 2009, in MAJLIS, RENUNGAN. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: